Uninett AS var et norsk statlig aksjeselskap som utviklet og drev en rekke sentrale tjenester for norske forsknings- og undervisningsinstitusjoner som forskningsnettet og cybersikkerhetssenteret. I tillegg drev selskapet en rekke løsninger og tjenester som innloggingsløsningen Feide, videotjenesten Zoom og nettverket Eduroam. I januar 2022 ble Uninett AS en del av Sikt som er en fusjon mellom Uninett AS, deler av Unit (Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning) og NSD (Norsk senter for forskningsdata AS). Uninett AS blir avviklet som juridisk selskap når all virksomhet, rettigheter og forpliktelser er overført til Sikt.

Opprinnelse

Uninett AS ble stiftet som eget selskap i 1993, heleid av Kunnskapsdepartementet og uten kommersielle interesser. Historien strekker seg tilbake til 1976, motivert av et ønske om å få datamaskinene på ulike universiteter og høyskoler til å snakke sammen. Dette ble starten på forskningsnettet som driftes og utvikles den dag i dag.

Datterselskap

En rekke datterselskaper har vært under Uninetts paraply. I 1999 ble deler av av Uninetts virksomhet skilt ut som eget selskap, Uninett FAS (felles administrative systemer). FAS skulle utvikle tekniske løsninger for effektiv drift av administrative tjenester for UH-sektoren. Uninett FAS ble besluttet innlemmet i Uninett AS fra 01.01.2012.

I 2002 ble Uninett ABC etablert. ABC skulle bruke Uninetts kompetanse og erfaring til nettutbygging til de øvrige utdanningsinstiusjonene i Norge, med vekt på grunnskolen og de videregående skolene. Etter et ønske om å samle de statlige ressursene innenfor IKT i grunnutdanningen, ble Uninett ABC ved årsskiftet 2009/2010 skilt ut fra Uninett AS. Selskapet ble da en del av det statlige Senter for IKT i utdanningen.

Datterselskapet Uninett Norid ble etablert i 2003 som registreringsenhet for de tre norske toppnivådomenene .no (Norge), .sj (Svalbard og Jan Mayen) og .bv (Bouvetøya). Med virkning fra 1. januar 2021 ble eierskapet av Norid overført til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Datterselskapet Uninett Sigma ble opprettet i 2004 for å koordinere tungregning og lagring i universitets- og høgskolesektoren. Selskapet skiftet senere navn til Uninett Sigma2 AS. Selskapet er nå en del av Sikt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg