Tysse er en gård i Fjaler kommune, på sørsiden av Dalsfjorden vest for munningen av Flekkefjorden. Eiendommen er fredet som kulturminne.

Faktaboks

Også kjent som

Lillingstonheimen

Tysse er kjent siden 1300-tallet og tilhørte den norske grenen av slekten Rosenkrantz i perioden 1626-1697, slekten Nitter 1742–1809 og slekten Landmark 1809–1874. Den britiske presten og språkforskeren Claude Lillingston kjøpte eiendommen i 1880, og den var i hans etterslekt til 1968, da jordveien ble solgt til den tidligere forpakteren, mens hovedbygningen og hagen ble utskilt og testamentert til Fjaler kommune, som imidlertid solgte dem videre til Fortidsminneforeningen i 2018.

Lillingstonheimen

Våningshuset på Tysse, en to og en halv etasjers panelt bygning i empirestil med saltak og enetasjes tilbygg på begge kortsider, fikk sitt nåværende utseende av sorenskriver Nils Landmark i første del av 1800-tallet. Fra 1880-årene var gården lokalt kjent som Lillingstonheimen. Landmark anla også en parklignende kirkegård, Fredensborg, som nå er i kommunalt eie, og det finnes flere gamle hus fra Nitter-perioden på tunet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg