Faktaboks

Tricky

Adrian Nicholas Matthews Thaws

Født
27. januar 1968, Knowles West i Bristol, Storbritannia
Tricky i 2008
Tricky i 2008
Av /NTB.

Tricky er en britisk musiker og produsent, født i 1968 som Adrian Nicholas Matthews Thaws, og oppvokst i Knowles West i Bristol, Storbritannia.

I tenårene var Tricky en del av The Wild Bunch i Bristol, en gruppe musikere og DJ-er som på starten av 1980-tallet spilte på lokale klubbscener og ble kjent for sin radikale blanding av elektroniske elementer, disco, reggae og r’n’b. Gruppen, som også bestod av blant andre Nellee Hooper og Robert Del Naja, ble senere opphav til både musikksjangeren triphop og dens foregangsband, Massive Attack. Det var på Massive Attacks debut Blue Lines (1991) at Thaws bidro med vokal og for første gang brukte navnet Tricky Kid.

Solodebuten kom med albumet Maxinquaye (1994) på Island Records. Tittelen bar navnet på Thaws’ avdøde mor som begikk selvmord i 1972. Vokalisten Martina Topley-Bird var en viktig bidragsyter på Maxinquaye, et album som ble til under impulsive innspillingsøkter i studio. Albumet ble nominert til den prestisjetunge Mercury Music Prize, og hyllet for sin sjangerblanding av hip hop, elektronika og soul, med Topley-Birds vakre vokal som en kontrast til det mettede lydbildet og Thaws’ hviskende, resiterende tekstlinjer.

Etter debuten var Tricky opptatt av å bevege seg videre musikalsk, og Pre-millennium tension (1996) var på mange måter et mørkere og mindre tilgjengelig album. Siden har han fortsatt sin kompromissløse stil, med vekslende kommersiell suksess, via Angels with dirty faces (1998) frem til bejublede False idols (2013) som ble utgitt på Thaws’ nystartede plateselskap ved samme navn.

Thaws har gjennom karrieren samarbeidet med blant andre Neneh Cherry, Björk, Red Hot Chili Peppers, PJ Harvey, Bernard Butler og Cindy Lauper. Han har også hatt flere filmroller, deriblant i Luc Bessons Det femte element og John Woos Face/Off.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg