Torbjørn Dyrud har gjennom flere år opparbeidet seg et bredt virke som både musiker, sanger, komponist og tekstforfatter. 

Dyruds musikalske karriere begynte allerede som ung. Han var delaktig i «Ten Sing», og både sang, spilte og dirigerte i kirken. Han studerte senere både kirkemusikk og kordireksjon. Dyrud ble uteksaminert fra Norges musikkhøgskole som kirkemusiker i 2000, og fra Kungliga Musikhögskolan i Stockholm som kordirigent i 2003. 

Dyrud har blant annet praktisert som dirigent for vokalensemblet Ginungagap. I 2004 komponerte han vokalverket «Lovesongs» - en trilogi som ble urfremført med Ginungagap i Gamle Aker Kirke under Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival 16. mars 2004. Samme år mottok han TONOs Edvard-pris i kategorien vokalmusikk for dette verket. Dyrud har også vært dirigent for Oslo kammerkor.

I 2008 ga han ut sin første plate, Quietly to the fields med pianoimprovisasjon og triomusikk med ham selv, Mathias Eick og Stian Carstensen. Året etter (2009) kom ei plate med orgelimprovisasjon, Alabaster Box Liturgy. I 2013 ga han ut viseplata Detti er heme totendialekt. Med tekster som er enkle og rike og musikk som er umiddelbar, høstet denne plata svært gode kritikker. I 2015 kom hans hittil siste album, Piano Music. 

Dyrud har også bidratt som musiker på flere innspillinger. 

I 2013 skrev han pasjonsverket «Out of darkness» som ble innspilt og utgitt med Nidaros domkor. Desember 2014 ble dette verket grammy-nominert i kategorien «Beste korfremførelse». 

Dyrud er også kjent som en av artistene i sommershowet Urbane Totninger. Sammen med andre artister som Gustav Nilsen, Jon Anders Narum og Lewi Bergrud har han vært med på å skape en forestilling som i 2011 og 2014 ble det mest besøkte sommershowet i Norge. Torbjørn Dyrud har stått musikalsk ansvarlig for dette showet siden 2007.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.