Torbjørn Dyrud

Faktaboks

Torbjørn Dyrud
Født
26. mars 1974, Østre Toten

Artikkelstart

Torbjørn Dyrud har gjennom flere år opparbeidet seg et bredt virke som både musiker, sanger, komponist og tekstforfatter.

Dyrud innledet en musikalsk karrière allerede som ung. Han deltok i Ten Sing og både sang, spilte og dirigerte i kirken. Han studerte senere både kirkemusikk og kordireksjon. Dyrud ble uteksaminert fra Norges musikkhøgskole som kirkemusiker i 2000, og fra Kungliga Musikhögskolan i Stockholm som kordirigent i 2003.

Dyrud har blant annet praktisert som dirigent for vokalensemblet Ginnungagap. I 2004 komponerte han vokalverket Lovesongs, en trilogi som ble urfremført med Ginnungagap i Gamle Aker kirke under Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival 16. mars 2004. Samme år mottok han TONOs Edvard-pris i kategorien vokalmusikk for dette verket. Dyrud har også vært dirigent for Oslo kammerkor.

I 2008 ga han ut sin første plate, Quietly to the Fields, med pianoimprovisasjon og triomusikk fremført av ham selv, Mathias Eick og Stian Carstensen. I 2009 kom ei plate med orgelimprovisasjon, Alabaster Box Liturgy.

I 2013 ga han ut viseplata Detti er heme påtotendialekt. Med tekster som er enkle og rike og med musikk som er umiddelbar, høstet denne plata svært gode kritikker.

I 2015 kom albumet Piano Music. Dyrud har også bidratt som musiker på andre innspillinger.

I 2013 skrev Dyrud pasjonsverket Out of Darkness som ble innspilt og utgitt med Nidaros domkor. I desember 2014 ble dette verket Grammy-nominert i kategorien «Beste korfremførelse».

Siden 2007 har Torbjørn Dyrud vært musikalsk ansvarlig for sommershowet Urbane TotningerKapp i Østre Toten. Sammen med artister som Gustav Nilsen, Jon Anders Narum og Lewi Bergrud har han skapt forestillinger som i 2011 og 2014 gjorde dette til det mest besøkte sommershowet i Norge.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg