Faktaboks

Tone Schwarzott
Født
9. januar 1941, Porsgrunn
Virke
Skuespiller og lyriker
Familie

Foreldre: Professor og pianist Wilhelm Cathrinus Schwarzott (1914–89) og Eva Johanne Hafslund (1920–2008).

Scene fra Nationaltheaterets oppsetning av Alan Ayckbourns "Monki Bisniss". Forestillingen hadde premiere 8. september 1989. Toralv Maurstad hadde regi og medvirkende var blant annet Tor Stokke som Jack, Leif Juster som Ken Ayres og Tone Schwarzott som Yvonne.

Fotograf: Frits Solvang / Eier: DEXTRA Photo / Lisens: CC BY-NC-SA 3.0

.
Lisens: fri

Tone Schwarzott er en norsk skuespiller og forfatter.

Schwarzott debuterte i 1963 på Nationaltheatret, hvor hun var ansatt til 2002, avbrutt av et engasjement i Fjernsynsteatret i 1969–1971. Hun har stilsikkert spilt klassiske roller som Olivia i William Shakespeares Helligtrekongersaften og samtidskvinner i Bjørg Viks skuespill. Hun gjorde sterkt inntrykk med sitt uredde spill i Antigone av Anouilh og i Reddet av Edward Bond. Av senere roller kan nevnes Magdelone i Ludvig Holbergs Erasmus Montanus og Valerie i Petra von Kants bitre tårer av Rainer Fassbinder.

Hun debuterte som lyriker i 1965 med Veien til mitt hus og har siden utgitt en rekke diktsamlinger, blant annet Rom (1970), Dørene (1973), Under samme himmel (1977) og Nattlige stasjoner (1979, også prosatekster).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg