Faktaboks

Tommy Rustad
Født
3. september 1968

Tommy Rustad er en norsk bilsportutøver. Han startet sin racerkarriere med karting, før han gikk over til rallycross og bakkeløp. Han kan vise til seks norske mesterskap i både rallycross og bakkeløp i perioden 1989–1991, og et nordisk mesterskap i rallycross i 1991. Tommy Rustad skiftet så over til baneracing og siktet ut i Europa. Etter varierende suksess ute i Europa (blant annet i italiensk Formel 3 og et mesterskap i Renault Spider Cup), kom Rustad igjen tilbake til biler med innebygde hjul.

Tommy Rustad startet sin standardbilkarriere på asfaltbaner i en Renault Laguna i det britiske standardbilmesterskapet – BTCC (British Touring Car Championship). Konkurrentene var blant andre Alain Menu, Jason Plato, Rickard Rydell, Gianni Morbidelli, James Thompson, Yvan Müller og Matt Neal. Resultatet ble en 16. plass og såkalt «independent champion».

Etter en kort karriere i BTCC gikk ferden videre til STCC, det svenske standardbilmesterskapet. I en fabrikks-Nissan ble han svensk mester i 2000.

Etter dette konkurrerte Rustad i ETCC i en Nissan Primera (det europeiske standardbilmesterskapet), for senere å vende tilbake til STCC i en Opel Astra. Etter et mellomår i rallycross og en tredjeplass i mesterskapet, ble det igjen STCC og Opel. Men det var først med et sete i Volvos fabrikkteam at Rustad ble en vinner i STCC igjen. Han vant mesterskapet i 2009.

Sesongene 2014 og 2015 kjørte Tommy Rustad fullt i EM i rallycross. I en Volkswagen Polo R ble han europamester med 3 løpsseire av 5 mulige i 2015. Før 2016-sesongen skiftet Rustad team og bilmerke (til Peugeot 208), og i 2016- og 2017-sesongen ble han henholdsvis nummer fire og fem i europamesterskapet for klassen Supercars. Tommy Rustad avsluttet sin rallycross-karriere i 2018 med 3 løpshelger i en VW Polo for Marklund Motorsport.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg