Faktaboks

Offisielt navn
Thv. Moestue & Co.
Også kjent som

Thv. Moestue

Organisasjonstype

aksjeselskap

Stiftet
1857
Interiør fra Thv. Meyer & Co.s stentrykkeri ca. 1900.
Konvolutt med trykket motiv for Thv. Moestue & Co. fra tidlig på 1900-tallet.

Thv. Moestue & Co. var et norsk trykkeri med en stor og variert produksjon. Lenge var emballasje en viktig del av firmaets virksomhetsområde.

Etablering

I april 1857 etablerte Thorvald Moestue (1831–1905) et papirutsalg i Kongens gate 18 i Oslo. Han hadde da nettopp fått bevilling til å drive næringsvirksomhet. Etableringen har bakgrunn i at hans far Svend Moestue var deleier i Bentse Brug, som drevet papirproduksjon siden 1696.

Firmaet, som opprinnelig hadde navnet Thv. Moestue, byttet i 1867 navn til Thv. Moestue & Co., etter at broren Ludvig Moestue (1838–1925) var blitt tatt opp som kompanjong. Samme år skaffet de en innretning for håndtrykk. I 1871 ble en moderne fabrikkbygning oppført i hjørnet Calmeyers gate / Osterhaus' gate.

Utvalg og virksomhet

I 1870-årene var utvalget variert. Moestue averterte for konvolutter i både farge- og blindtrykk, papirposer, kapsler, merkelapper, visittkort og mye mer.

En stor del av papiret ble importert. Fra en böhmisk forbindelse fikk de hjem cellulosepapir, som den gang var en nyhet, og langt billigere enn klutepapir.

Etter hvert som firmaet ble mer innarbeidet innså brødrene at de selv kunne overta produksjonen av varer de omsatte for andre. Thv. Moestue & Co. vokste raskt til å bli en viktig aktør innen sitt område. Firmaet drev etter hvert som boktrykkeri, litografisk trykkeri, bokbinderi, posefabrikk, eskefabrikk med mere. I tillegg til den grafiske virksomheten drev Moestue en periode med produksjon av vekter og pengeskap.

Omstrukturering og aksjeselskap

I 1900 måtte Thorvald Moestue gå ut av selskapet grunnet sykdom. I 1908 flyttet både bokbinderiet og posefabrikken til Hausmanns gate. Samme år ble firmaet omgjort til aksjeselskap. Ludvigs sønn Finn N. Moestue ble samtidig selskapets disponent. Ti år senere ble Thv. Moestue & Co.s butikkforretning utskilt som et eget aksjeselskap der Finn ble direktør.

Nytt industribygg

I 1924 var fabrikken i Calmeyers gate på 2400 kvadratmeter. Likevel var det ikke nok. I 1946 tegnet arkitekt Dick Backer et nytt industribygg på Ensjø. Bygget var på nær 6000 kvadratmeter, fordelt på fire etasjer med to oppganger, og ble tatt i bruk i 1948.

Den nye fabrikken hadde boktrykkeri, litografisk trykkeri, bokbinderi og emballasjefabrikk. Alle avdelinger hadde helt nye maskiner. I 1964 var totalt 140 arbeidere ansatt i fabrikken i Skedsmogaten.

Nye eiere og avvikling

I 1968 ble Thv. Moestue Emballasje A/S stiftet. Eier av det nye selskapet var M. Peterson & Søn. Tanken bak foretagendet var å overta Thv. Moestue & Co.s fabrikasjon og omsetning av emballasje og tilsvarende produkter. Samme år ble Thv. Moestue & Co.'s Boktrykkeri A/S oppløst.

Thv. Moestues virksomhet på Ensjø ble gradvis trappet ned. I 1969 ble selskapet kjøpt opp av Sarpsborg Papp.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Moestue, Sven (1964). Slekten Moestue, Emil Moestue A/S
  • NN (1925). Kristiania nærings- og forretningsliv i tekst og billeder : B. 3 : I 1924, A. M. Hanches boktrykkeri & forlag

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg