Faktaboks

London Docklands

Port of London

Uttale
dˈåklɛ:nds
Docklands
Docklands sett over Themsen fra Greenwich-observatoriet.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

London Docklands er det tidligere sentrum i dokkområdene på østkanten av London. Området dekker omlag ni kvadratkilometer av elvebredden i bydelene Tower Hamlets, Newham, Southwark, Lewisham og Greenwich. Docklands var i flere århundrer det viktigste knutepunktet for britisk sjøhandel- og transport. På slutten av det 20. århundre ble mange av fabrikkene og verftene nedlagt eller forlatt og området ble et av Europas største byutviklingsområder.

I 1969 kjøpte Greater London Council det første området, St. Katharine Docks og utviklet det til hotell, marina, restauranter og leiligheter. Bokvaliteten og den originale arkitekturen kombinert med rensing av Themsen skapte interesse og entusiasme for områder som lenge hadde vært ignorert. Gamle boligområder ble utsatt for hektisk budgivning og økonomiske spekulasjoner under jappetida på slutten av 1980-tallet.

London Docklands har fått variert bebyggelse, dels med høye, moderne kontorbygg i glass, stål og betong, dels lavere hus for eksempel langs Themsen. Blant de mer iøynefallende bygningene er Canary Wharf med det 250 meter høye Canada Tower og Millennium Dome.

Kommunikasjonene til og fra Docklands er betydelig utbygd i de siste tiårene med London City Airport, Docklands Light Railway, undergrunnsbanen Jubilee Extension fra Charing Cross til Stanmore og taubane over Themsen mellom Royal Docks og North Greenwich.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg