Th. Rasmussens sønner var en møbelfabrikk og møbelforretning i Mandal. Der ble det laget både standardmøbler og unike arbeider, tegnet av firmaets interiørarkitekt.

Etablering og eierskap

Firmaet ble etablert i 1894 av møbelsnekker Thorvald Rasmussen. Han hadde god erfaring fra flere møbelverksteder før han etablerte sitt eget møbelsnekkeri. Da fabrikken startet var det først og fremst det lokale markedet som var i fokus. Etter hvert kom fabrikken til å levere møbler over hele landet.

I 1915 tok Rasmussen opp sønnene i virksomheten, som da fikk navnet Th. Rasmussen & Sønner Møbelforretning. Etter omstruktureringer i 1918 ble firmaet videreført som Th. Rasmussens Sønner. Faren Thorvald Rasmussen trakk seg ut av virksomheten i 1919. Firmaet ble i perioden til 1929 drevet av brødrene Sigurd og Thv. Rasmussen. I 1929 gikk førstnevnte ut av firmaet.

Produksjon og oppdrag

I begynnelsen fokuserte firmaet mest på å dekke det stedlige behov. Etter hvert som firmaets varer fikk anerkjennelse for den høye kvaliteten gikk alt mer av produksjonen til utenbys kunder. Samtidig ble verkstedene stadig utvidet og driften modernisert, det uten at kravet til håndverksmessig utførelse ble skjøvet til side.

På et tidspunkt var grunnflaten av bygningene cirka 2000 kvadratmeter. Anlegget ble stadig modernisert, og produksjonen foregikk i serier. Møbler for spiserom og soverom var i standardsortimentet. Bedriftens interiørarkitekt tegnet spesialarbeider, innredinger og hotellmøbler på bestilling.

Møblene synes ikke å ha vært særlig originale i utførelsen. Dog skal utførelsen ha vært kvalitetsmessig. Firmaet ønsket å gjøre sitt ytterste for å tilfredstille kundenes personlige smak.

Th. Rasmussens Sønner fikk med årene flere større innredningsarbeider. Blant annet ble det levert møbler til Savoy Hotell, Kristiansand, stoler til Mandal kommunale kino og møbler og innredningsarbeider til Den norske Creditbanks filial i Mandal.

Produksjonen ble omsatt gjennom møbelhandlere over hele landet. I firmaets egne møbelforretning ble det vist egne modeller fra andre fabrikker.

Utstillingsvirksomhet

Th. Rasmussens Sønner deltok på en rekke varemesser og utstillinger, deriblant Norges Varemesse i 1921, 1926 og 1932. På varemessen i Mandal i 1935 deltok firmaet med en fullt innredet tre-værelsers leilighet, «Ønskehjemmet», som vakte stor oppmerksomhet blant de 100 000 besøkende.

I flere år ble firmaets møblervist på de møbelutstillinger som Foreningen Brukskunst arrangerte i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Haller, Geo. red. (1933). Norske varer i hus og hjem, Norges næringsveier i tekst og billeder A-S

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg