Faktaboks

Terre Adélie

engelsk: Adélie Land

Uttale
tɛ:r adelˈi
Territorialkrav i Antarktis

Sju land har fremmet territorialkrav i Antarktis: Argentina, Australia (to soner), Chile, Frankrike, New Zealand, Norge (Dronning Maud Land og Peter I Øy) og Storbritannia. Argentinas, Chiles og Storbritannias kravområder er til dels overlappende, mens det ikke foreligger krav i en sektor i Vest-Antarktis (Marie Byrd Land). Ingen av kravene har fått allmenn internasjonal anerkjennelse, og er stilt i bero så lenge Antarktistraktaten er i kraft.

Territorialkrav i Antarktis
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Terre Adélie eller Adélie Land er en sektor av det antarktiske fastland.

Landet er nesten helt isdekket, med ca. 1000 meter høye fjell. En fransk vitenskapelig stasjon, Dumont d'Urville, har vært i i virksomhet der fra 1952. Den magnetiske sydpol ligger utenfor kysten av Terre Adélie (2000).

Området ble oppdaget i 1840 av franskmannen Dumont d'Urville, som oppkalte landet etter sin hustru. Frankrike gjør fra 1924 krav på suvereniteten. Fra 1995 administrert som en del av De franske sørterritorier.

Terre Adélie ligger mellom 136° 20ʹ og 142° 20ʹ ø.l., sør for 60° s.br., og dekker et areal på ca. 432 000 km2.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg