Faktaboks

Marie Byrd Land
Uttale
mərˈi: bə:d lænd
Territorialkrav i Antarktis

Sju land har fremmet territorialkrav i Antarktis: Argentina, Australia (to soner), Chile, Frankrike, New Zealand, Norge (Dronning Maud Land og Peter I Øy) og Storbritannia. Argentinas, Chiles og Storbritannias kravområder er til dels overlappende, mens det ikke foreligger krav i en sektor i Vest-Antarktis (Marie Byrd Land). Ingen av kravene har fått allmenn internasjonal anerkjennelse, og er stilt i bero så lenge Antarktistraktaten er i kraft.

Territorialkrav i Antarktis
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Marie Byrd Land er et område av Antarktis som ligger mellom østkanten av Ross-isbremmen og Ellsworth Land på cirka 100° vestlig breddegrad, uten veldefinerte grenser.

Størstedelen av Marie Byrd Land består av isdekkede vidder i 800–2000 meters høyde. Det er målt istykkelser på over 4000 meter. Isen hviler her på en fjellgrunn vel 2500 meter under havets overflate. Høyeste fjell er Mount Sidley (4181 meter over havet).

Området ble oppdaget av sjøoffiser og polarutforsker Richard Byrd og fikk navn etter hans kone. Marie Byrd Land ligger utenfor alle områdene som utgjør de omstridte territoriale kravene i Antarktis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg