Teheran-konferansen

På Teheran-konferansen møttes lederne for de allierte statene under andre verdenskrig. Foran fra venstre: Sovjetunionens leder Josef Stalin, USAs president Franklin D. Roosevelt og Storbritannias statsminister Winston Churchill.

Av /NTB scanpix.

Teheran-konferansen var en konferanse avholdt i Teheran fra 26. november til 1. desember 1943 mellom Storbritannias statsminister Winston Churchill, USAs president Franklin D. Roosevelt og Sovjetunionens statsleder Josef Stalin.

Faktaboks

Uttale
teherˈan-konferansen

Sammen med militære og politiske rådgivere drøftet de tre allierte statslederne koordinering av krigføringen under andre verdenskrig og opprettelse av en annen front i Vest-Europa. Landgangen i Normandie (Operation Overlord, D-dagen) ble da fastsatt til mai 1944 i forbindelse med angrep på Sør-Frankrike. Sovjetunionen påtok seg å sette i gang en offensiv på samme tid, for å hindre overføring av tyske styrker til vest. Det ble videre oppnådd enighet om at de jugoslaviske partisanstyrker skulle hjelpes med våpen og forsyninger, og om mulig understøttes med commandotokter.

Teheran-konferansen betegner høydepunktet i den militære koordineringen, og det ble også besluttet at de militære stabene fra nå av skulle holde seg i nøye kontakt med hverandre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg