Teheran-konferansen

Teheran-konferansen

På Teheran-konferansen møttes lederne for de allierte statene under andre verdenskrig. Foran fra venstre: Sovjetunionens leder Josef Stalin, USAs president Franklin D. Roosevelt og Storbritannias statsminister Winston Churchill.

Av /NTB scanpix.

Teheran-konferansen var en konferanse avholdt i Teheran fra 26. november til 1. desember 1943 mellom Storbritannias statsminister Winston Churchill, USAs president Franklin D. Roosevelt og Sovjetunionens statsleder Josef Stalin.

Faktaboks

Uttale
teherˈan-konferansen

Sammen med militære og politiske rådgivere drøftet de tre allierte statslederne koordinering av krigføringen under andre verdenskrig og opprettelse av en annen front i Vest-Europa. Landgangen i Normandie (Operation Overlord, D-dagen) ble da fastsatt til mai 1944 i forbindelse med angrep på Sør-Frankrike. Sovjetunionen påtok seg å sette i gang en offensiv på samme tid, for å hindre overføring av tyske styrker til vest. Det ble videre oppnådd enighet om at de jugoslaviske partisanstyrker skulle hjelpes med våpen og forsyninger, og om mulig understøttes med commandotokter.

Teheran-konferansen betegner høydepunktet i den militære koordineringen, og det ble også besluttet at de militære stabene fra nå av skulle holde seg i nøye kontakt med hverandre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg