commando

Artikkelstart

Commando er en lett bevæpnet, mindre militær avdeling spesialtrent for overraskelsesangrep og sabotasjeoppdrag, inklusive bak fiendens linjer. Commando brukes både om en avdeling og enkeltsoldater som inngår i denne ('kommandosoldat').

Faktaboks

Uttale
kəmˈa:ndou
Etymologi
engelsk, fra portugisisk

Bruken av commando er gammel, og slike styrker ble igjen mye brukt under andre verdenskrig, inklusive i Norge.

Det er en glidende overgang mellom commando (-avdelinger og -soldater) og spesialstyrker/spesialsoldater. Commando har en lengre historie, og la mye av grunnlaget for spesialstyrkeavdelingene utviklet under andre verdenskrig. Ett eksempel på dette er Kompani Linge, som utførte kommandoraid i Norge, men som var en del av den britiske spesialstyrken Special Operations Executive (SOE).

Én distinksjon er at commandosoldater opererer åpent og ofte ved fronten, mens spesialstyrker opererer i det skjulte, og ofte på dypet. Commandoenheter bruker til dels gerilja-lignende taktikk, og er trent i nærstrid.

Begrepet

Betegnelsen commando (kommando) ble først kjent fra Boerkrigene i Sør-Afrika (1880–1881 og 1899–1902). Boerne hadde lenge brukt kommando for å betegne løst organisert milits, i form av selvstendige, mindre grupper væpnede frivillige. Under Boerkrigene ble en gruppe militssoldater til hest organisert i en enhet kalt kommando, og begrepet ble tatt inn i engelsk språkbruk – og etter hvert i britisk militær praksis.

Historikk

Statsminister Winston Churchill bidro under andre verdenskrig til å utvikle commando som en militær enhet og taktikk. Slike ble organisert fra 1940, fra 1941 under betegnelsen commando.

En rekke land, på begge sider – og både i Europa og Asia – etablerte egne commandoavdelinger under andre verdenskrig. I Storbritannia ble flere slike avdelinger med allierte soldater i eksil opprettet, og inngikk i det britiske forsvaret. Allerede i 1940 ble de første "selvstendige kompanier" opprettet som commandoavdelinger innenfor den britiske hæren. Én av disse var Norwegian Independent Company 1, best kjent som Kompani Linge.

Disse avdelingene utviklet seg i løpet av krigen til veltrente, spesialutdannede enheter med håndvåpen, skikket for offensive formål, med landgang og overfall eller sabotasje, og til å etablere brohode ved større landgangsoperasjoner.

Styrker fra Kompani Linge foretok, sammen med britiske commandos, flere ilandstigninger på norskekysten. Blant kjente commandoraid i Norge under krigen er Måløyraidet og Lofot-raidene i 1941. Medlemmer av Kompani Linge sto også bak den internasjonalt kjente tungtvannsaksjonen på Rjukan i 1943.

Flere norske commandosoldater deltok i erobringen av den nederlandske øya Walcheren i 1944. Dette var kamper av avgjørende betydning for frigjøringen av Vest-Europa mot slutten av andre verdenskrig, etter den allierte landgangen i Normandie.

Under andre verdenskrig opprettet US Marine Corps (USMC) egne commando-bataljoner, mens US Army etablerte Army Rangers etter mønster av de britiske commandoavdelingene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg