Taklampe
J. B. Rønning. Taklampe. Modell: 430 A Heis. Messing og eloksert metall.
Taklampe
Av .

T. Røste & Co. var en norsk belysningsprodusent. I rundt 40 år var firmaet en av landets største produsenter av lamper til forbruksmarkedet. Birger Hammerstad var deres viktigste designer.

Etableringen

I 1946 etablerte Trygve Røste, Arne Arnestad og to venner T. Røste & Co. Det var en videreføring av belysningsfirmaet T. Røste, grunnlagt i 1942. I 1949 startet samarbeidet med Ragnvald Gulbrandsen som arbeidet for Randsfjord Glassverk. I den samme bygningen som Gulbrandsen hadde glassverksted innredet T. Røste & Co. et metallverksted.

Birger Hammerstad

Bordlampe
Birger Hammerstad. Bordlampe. Modell: 1153. Svartlakkert metall med detaljer i messing.
Bordlampe

Birger Hammerstad begynte som designer for firmaet i 1949. Til tross for at han ikke hadde formell utdannelse ble han sentral i virksomheten. De kommende årene stod Hammerstad for de fleste modellene. Formuttrykket vekslet fra modeller inspirert av samtidens design til lamper av mer selvstendig karakter. En av hans mest karakteristiske lamper fra 1950-årene var Julius. Den er utformet som en diagonal metallstang som går gjennom en bordplate i bakelitt.

Hammerstad formga også storslåtte taklamper i messing med kupler i hvitt opalglass og gjennomsiktig klarglass. Disse føyet seg inn i en tradisjon forankret hos flere skandinaviske belysningsprodusenter, deriblant svenske Hans-Agne Jakobsson og norske Høvik Verk. Hammerstads lysekrone 300/16 var med 16 lysarmer og tilsvarende kupler. Uttrykket var både monumentalt og delikat.

Vekst og god omsetning

Lampene fra T. Røste & Co. var etterspurte i etterkrigsårene. I 1946 solgte firmaet for 175 000 kroner. Ti år senere var omsetningen tidoblet. Årsaken er sammensatt. Frem til rundt 1952 var det importrestriksjoner og få utenlandske varer var å finne i forretningene. Det førte følgelig til at befolkningen måtte kjøpe norske varer.

Produksjonen av lampeskjermer i metall foregikk på fabrikken på Åmot. De ble trykket opp for hånd i en trykkbenk. Lampekuplene i glass derimot ble kjøpt inn fra Sverige, Tyskland, Tsjekkia og Norge. Svenske Flygsfors Glasbruk produserte håndblåste lampekupler, mens formpressede kupler i hovedsak kom fra Tyskland og Tsjekkia. Hammerstad formga mange av lampekuplene, samtidig som T. Røste & Co. kjøpte en del ferdigvarer fra utlandet.

En utfordring for T. Røste & Co. var ellers at produksjonen foregikk på flere steder rundt omkring på Åmot. Unødvendig tidsbruk med følgende kostbar produksjon var et problem firmaet var nødt at ta tak i. I 1961 gikk firmaet til innkjøp av en tomt på 15 mål. Året etterpå var den nye fabrikken ferdig og mesteparten av produksjonsapparatet ble samlet der.

Andre designere

Gulvlampe
Dag Rognlien. Gulvlampe. Modell: 959. Lakkert og forkrommet stål. Høyderegulerbar.
Gulvlampe
Av .

I tillegg til Birger Hammerstad tegnet eksterne formgivere for T. Røste & Co. Mest kjent er Dag Rognlien. Hans høyderegulerbare gulvlampe 959 i lakkert firkantstål med sylinderformet lampeskjerm i metall er i utformingen funksjonalistisk uten andre intensjoner enn å være et bruksobjekt. Lampen ble antagelig mest kjøpt av arkitekter og personer med sans for originalitet. J. B. Rønnings lamper i J.B.-serien traff antagelig bredere. De var elegant utført i svartlakkert metall og børstet kobber. Serien kom som pendellampe, vegglampe og bordlampe. Interiørarkitekten Sten Borge fra Drammen tegnet flere modeller. Spennende er taklampen 64 med sylinderformet kuppel og gitter i plast. Rolf Magne og Kjell Gulbrandsen hører til firmaets mindre kjente formgivere.

Vanskelige tider

Omkring 1970 hadde T. Røste & Co. 70 ansatte. Tiden var i brytningspunktet mellom Scandinavian Design-periodens klassiske design og en mer rustikk stil. Samtidig stod utfordringene i kø for firmaet.

I 1983 ble T. Røste & Co slått sammen med Selecto Belysning AS fra Voss som hadde lignende produkter. Håpet var at de skulle vinne på synergieffekten. I 1985 gikk firmaet konkurs. Konkursboet ble kjøpt opp av Fløistad Fabrikker. Firmaet drev det til 1990 da det gikk konkurs. Virksomheten ble avviklet det samme året av Modum Sparebank.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Linder, Mats. T. Røste & Co. — Lamper fra Åmot 1942–1985, Samler & Antikkbørsen 6/2019

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg