Reading F.C. er en engelsk fotballklubb fra Reading, stiftet i 1871 som Sør-Englands første ligaklubb. Reading har spilt i Premier League ved to anledninger, begge etter tusenårsskiftet, fra 2006 til 2008 og fra 2012 til 2013.

Faktaboks

Også kjent som

"The Royals"

Historie

Selv om klubben aldri har gått til topps i noen av Storbritannias mest prestisjefylte turneringer, har de vunnet både London Cup, Division 3 Southern Section Challenge Cup og Simod Cup én gang, i tillegg til flere seriemesterskap i lavere divisjoner.

Reading var med på å stifte Football Leagues tredjedivisjon i 1920, og det er på dette nivået klubben har tilbrakt store deler av tiden etterpå. De spilte 40 år sammenhengende i tredje divisjon, fra 1931 til 1971.

Det er først og fremst etter at den britiske forretningsmannen sir John Madejski tok over klubben i 1990 at den har gjort seg ordentlig bemerket. De debuterte i den engelske toppdivisjonen i 2006, og de 106 poengene klubben sanket i opprykksesongen fra nest øverste divisjon er fortsatt rekord i ligasystemet. I debutsesongen i Premier League kom Reading på 8. plass, og var bare ett poeng unna å kvalifisere seg for Europaliga-spill.

Sesongen etterpå endte imidlertid med nedrykk. Klubben spilte de påfølgende fire sesongene på nest høyeste nivå, før de igjen rykket opp til toppdivisjonen, etter å ha vunnet Championship-tittelen og sikret opprykk våren 2012. De rykket ned igjen fra Premier League året etter.

Reading FC startet et kvinnelag i 2006, og i 2016 var de for første gang i Women′s Super League. Deres beste plassering var en 4. plass i 2017–2018, før de rykket ned i 2023.

Kjente spillere

Shaka Hislop, Kevin Doyle, Shane Long og Gylfi Sigurðsson er blant klubbens mest kjente spillere.

Norske spillere

Ørjan Håskjold Nyland spilte for klubben i 2022. Norsk-britiske Aleksander Stockinger har tidligere vært en del av Readings ungdomsakademi.

Amalie Eikeland, Kristine Leine og Lisa-Marie Karlseng Utland har alle spilt for klubbens kvinnelag.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg