Faktaboks

Sveinn Einarsson
Født
18. september 1934

Sveinn Einarsson er en islandsk teaterinstruktør og forfatter.

Han har blant annet vært ansatt som teatersjef ved Reykjavík Teater og ved Islands nasjonalteater og vært programsjef for fjernsynet i Islands rikskringkasting. Einarsson har skrevet en rekke teaterstykker, dramatisert flere av Laxness' romaner, skrevet barne- og ungdomsbøker og dessuten fagbøker, blant annet et grunnleggende verk om Islands teaterhistorie, og dessuten oversatt bøker og teaterstykker, blant annet Ibsens Et dukkehjem (oppført i 1973).

Sveinn Einarsson regnes for en av Islands fremste sceneinstruktører, og har oppført rundt 70 teaterstykker og operaforestillinger både på Island og i utlandet. I Norge oppførte han i 1970-årene flere teaterstykker ved Trøndelag Teater, blant annet sin egen dramatisering av Laxness' Kristenrøkt under jøkulen. Han regisserte dessuten den første operaforestillingen i Olavshallen i Trondheim, Tosca, i 1990, og i 1992 regisserte han Figaros bryllup samme sted.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg