Whirlpool Corporation

Artikkelstart

Whirlpool Corporation er en amerikansk produsent av husholdningsprodukter (hvitevarer). Selskapet er sammen med svenske Electrolux verdens største på området. Selskapet sine varemerker er blant annet Whirlpool, Bauknecht, Maytag og KitchenAid.

Faktaboks

Uttale
wˈə:lpu:l kå:pərˈeiʃən

Omsetningen var på cirka 21,2 milliarder amerikanske dollar med rundt 92 000 ansatte i 2019. Hovedkontoret ligger i Benton Charter Township, Michigan.

Historikk

Selskapet ble grunnlagt i Benton Harbor i Michigan i 1911 som Upton Machine Company av Fred, Lou og Emory Upton og produserte elektriske vaskemaskiner, særlig for butikkjeden Sears, Roebuck & Co.. De tok navnet Nineteen Hundred Corporation i 1929 etter sammenslutning med en konkurrent.

Etter annen verdenskrig lanserte selskapet en automatisk vaskemaskin under merkenavnet Whirlpool, som i 1950 også ble firmanavnet. Whirlpools virksomhet vokste deretter til produksjon av alle slags hvitevarer og har drevet med internasjonal distribusjon fra 1970-årene. Whirpool overtok i perioden 1989-1991 avdelingen for husholdningsprodukter til nederlandske Philips og i 2006 konkurrenten Maytag Corporation. Sistnevnte ble grunnlagt i 1893 som produsent av landbruksmaskiner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg