Stratoliner

Boeing 307 Stratoliner er et amerikansk firemotors langdistanse passasjerfly basert på bombeflyet Boeing B-17 Flying Fortress. Det satte nye standarder for passasjerkomfort, men var ingen kommersiell suksess.

Historie

Boeing 307 Stratoliner
San Diego Air & Space Museum.

Stratoliner fløy første gang 31. desember 1938. Det var med noen små endringer utstyrt med vingene og motorene til B-17, og ble utstyrt med et helt nytt skrog med trykk-kabin. Bare 10 ble produsert, hvorav ett gikk tapt før det kunne leveres. Av de ni flyene ble tre levert til Pan American, fem til Trans World Airlines og ett til Howard Hughes, som kjøpte opp Trans World Airlines for å slippe å vente til Boeing hadde oppfylt kontrakten på seks fly til selskapet og beholdt det første av disse til privat bruk.

Under andre verdenskrig ble flytypen brukt som transportfly fra 1942 til 1944 av den amerikanske hærens flyvåpen, hvor det fikk betegnelsen C-75.

Stratoliner forble i kommersiell drift i flere år etter krigen, blant annet fløy tre franskregistrerte Stratolinere som de eneste sivile fly som fikk lov mellom Hanoi og Saigon under Vietnamkrigen.

Spesifikasjoner

SA-307B Stratoliner, varianten som ble brukt av Trans World Airlines, var utstyrt med fire Wright Cyclone nisylindrede stjernemotorer, hver med en ytelse på 900 hk. Det hadde et mannskap på fem og kunne transportere 33 passasjerer.

  • Vingespenn: 32,61 m
  • Lengde: 22,66 m
  • Maksimal startvekt: 19 050 kg
  • Marsjfart: 354 km/t
  • Rekkevidde: 3846 km

Litteratur

  • Bowers, Peter M.: Boeing Aircraft since 1916, Putnam Aeronautical Books 1989

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg