trykkabin

Oversikt over trykkabinen i et jetfly (Boeing 787) av /Wikipedia Commons. CC BY SA 4.0

En trykkabin er en passasjerkabin med cockpit, som kan settes under trykk for å hindre at passasjerer og besetning utsettes for ubehag eller farer ved lavt trykk og tilhørende oksygenmangel under flygning i store høyder. Trykkabinen sørger også for en mer effektiv trykkutjevning under nedstigning. Fly som flyr høyere enn ca. 10 000 fot trenger trykkabin. Uten trykkabin vil oksygenmangel føre til nedsatt arbeidsdyktighet ved flyhøyder over ca. 3000 meter, mens man over ca. 6100 meter må regne med å miste bevisstheten i løpet av få minutter.

Trykket i flykabiner holdes vanligvis på en høyde tilsvarende ca. 1500 meter ved hjelp av en kontinuerlig lufttilførsel med tilpasset utslipp for å gi renseeffekt.

Trykkluften kan på propellfly med stempelmotorer komme fra en mekanisk tilkoblet kompressor, mens på turboprop- og jetfly fra kompressoren til én eller flere av motorene. Denne luften er tørrere enn normalt fordi den er tatt inn i stor høyde, og må kjøles ned før den slippes ut i kabinen. Samtidig er det innmontert en reguleringsventil i flyets bakre trykkskott, som regulerer flyets trykkabinhøyde til det ønskede nivå, gjennom å lukke og åpne ventilen.

Hvis trykksystemet skulle svikte, vil det ved hvert sete i større passasjerfly automatisk utløses en oksygenmaske. I slike fly er oftest også lasterommene satt under trykk. På militærfly som opererer i meget store høyder, brukes ofte trykkabin med relativt lavt overtrykk sammen med oksygenmaske.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg