Strategic Defense Initiative, populært benevnt Star Wars, var et amerikansk missilforsvarssystem lansert av president Ronald Reagan i 1983. Ideen var å bygge et forsvarssystem mot interkontinentale atomvåpenbærende ballistiske missiler (Intercontinental Ballistic Missile, ICBM). Systemet skulle ha komponenter både på landjorden og i verdensrommet.

Faktaboks

Etymologi

engelsk 'strategiske forsvarsinitiativ'

Også kjent som

SDI

Selve SDI handlet om å forsøke å samle flere forskjellige initiativ innen forskning og utvikling for å lage et forsvarssystem mot slike missiler. Slike forsvarssystemer benevnes også BMD, Ballistic Missile Defense.

Motstemmer

Reagans initiativ ble møtt med en tosidig kritikk: for det første mente mange at teknologien ikke var moden nok til å sette et slikt system inn i operativ drift allerede i løpet av 1980-årene, som mange anså var målet. Dette må det i ettertid konkluderes med at kritikerne fikk helt rett i. For det andre møtte Reagan kritikk fordi et slikt forsvarssystem ville svekke ideen om MAD – Mutually Assured Destruction – en teori om at de store supermaktene holdt hverandre i sjakk gjennom en «forsikring» om felles utslettelse hvis en av dem iverksatte en atomkrig.

Kritikerne mente at et effektivt forsvarssystem ville true ideen om at en motpart kunne slå tilbake etter et førsteslag – man mistet den såkalte andreslagsevnen (evnen til å slå tilbake etter et første slag fra motparten). Forsvarssystemer som SDI kunne derfor medføre en mer ustabil situasjon enn om man sikret at begge parter hadde andreslagsevne. Denne tankegangen om at begge parter måtte beholde sin andreslagsevne for å sikre stabilitet, hadde da også ligget bak ABM-avtalen av 1972.

Reagan var imidlertid sterkt kritisk til MAD og kalte det en «selvmordspakt». Han ønsket derfor å bygge et forsvarssystem mot ICBM-er, noe man ikke lyktes med gjennom SDI.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg