Store Studio (lydstudio i Bodø)

MIN-ensemblet under opptak i Store Studio i 2019.
Av .

Artikkelstart

Store Studio er ett av de mest produktive og markante lydstudioer i Nord-Norge. Studioet i Storgata 13–15 i Bodø har vært en viktig katalysator for produksjon og utgivelse av musikk i landsdelen.

Bakgrunn

Bodø Lærerskoles Storband, «Bostor», i 1965. Bildet er tatt under et opptak i NRK-studioet i Bodø som nå er lokalene til Store Studio.
Bodø Lærerskoles Storband, «Bostor», i 1965
Av .

Store Studio AS i dagens form ble etablert i 2009, som en av etterfølgerne til det legendariske studioet Hønsehuset, etablert i Bodø i 1989.

Hønsehuset holdt de første årene til på Nordland landbruksskole. Da Nordland kultursenter skulle etableres her, viste det seg at bygget som hadde fungert som hønsehus sto ledig, og på dugnad ble det omgjort til lydstudio. Hønsehuset AS ble etablert av Rune Mathisen, Geir Tømmerberg, Bård Bergrabb og Are Bredal Simonsen.

Hønsehuset flyttet i 2007 inn i NRKs gamle lokaler i Storgata 13–15. Det ble opprinnelig bygget i 1965, som et musikkstudio, og rommene er i stor grad bevart slik de var opprinnelig.

I 2009 fusjonerte Hønsehuset med HC-lyd, et annet studio i samme bygg, og skiftet navn til Store Studio AS. Det opererer per 2021 med tre ulike opptaksrom.

Virksomhet

Are Bredal Simonsen er daglig leder for Store Studio AS, og arbeider også her som lydtekniker. Blant andre lydteknikere kan nevnes Håvard Christensen, Hallstein Sandvin, Aksel Bakke og Martin Bowitz.

Store Studio har i årenes løp laget rundt 500 produksjoner, utgitt på ulike plattformer og innen nær sagt alle musikksjangere. Hovedtyngden har vært innen rock, viser, jazz og akustisk musikk. Blant artister og grupper som har spilt inn plater i Store Studio kan nevnes Halvdan Sivertsen, Ola Bremnes og Hekla Stålstrenga.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern nettside

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg