Stoksund
Stokkøybrua forbinder over Stokksundet.
Stoksund

Stoksund er et bygdelag, et tidligere sogn, og en skolekrets i Åfjord og en tidligere kommune på Fosenhalvøya i Trøndelag. Kommunen og sognet hadde samme utstrekning, 114 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale

ståkksonn

Etymologi

Første ledd i navnet er stokk, etter det rette sundet mellom Stokkøya og fastlandet.

Også kjent som

Stokksund

Sognet

Harbak
Harbakgrenda ligger nord i Stoksund. Strandsletter med jordbrukslandskap er typisk for Fosen.
Av .
Stoksund kirke
Stoksund kirke ble bygd i 1825 som tømret åttekantkirke.
Stoksund kirke

Stoksund sogn (som i dag er en del av Åfjord og Stoksund sogn) omfattet Stokkøya og Linesøya – som begge har bruforbindelse, og fastlandet innenfor, med grendesenteret Revsnes og grenda/halvøya Harbak i nord. På Revsnes finnes kirke, skole og butikk.

Revsnes ligger 26 kilometer nordvest for kommunesenteret Å. Terrenget er kupert med sparsomt skogkledde heier. Bebyggelsen ligger på strandflaten, som er ganske godt utviklet.

Her drives det fiske, jordbruk og fiskeoppdrett. De seneste årene har det vært betydelig turisme på Stokkøya knyttet til Strandbaren. Hurtigruta passerer gjennom det trange Stokksundet.

Stoksund kirke er en tømret korskirke fra 1825 på Revsnes. Det er kirkegårder både på Revsnes og på de to øyene. En kjent severdighet er den 130 meter dype Harbakhulen, utgravd og formet av bølgeslag.

Kommunen

Stoksund kommune ble opprett i 1892 ved at Bjørnør kommune ble delt i Osen, Roan og Stoksund. Fra 1964 er Stoksund en del av Åfjord kommune.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg