Faktaboks

Squarepusher

Tom Jenkinson

Født
17. januar 1975, Chelmsford, Essex, Storbritannia

Squarepusher er aliaset til Tom Jenkinson, er britisk musiker, DJ og produsent, oppvokst i Essex i Storbritannia. Jenkinson har vært en foregangsfigur og et viktig navn innen eksperimentell elektronika, ambient, house og drum'n'bass siden midten av 1990-tallet.

Jenkinson kan beskrives som en sjangeoverskridende musiker og DJ inspirert av både britisk rave, Charleston-jazz, samtidskomponister og tidlig hiphop. Han har vist en særlig interesse for breakbeats, og gjennom hele karrieren vært opptatt av å utforske nye måter å lage musikk på ved hjelp av datamaskiner og lydsignaler. Han har også laget musikk under aliasene Chaos AD og The Duke of Harringay.

Karriere

Jenkinsons første EP Stereotype var selvfinansiert og ble utgitt på eget selskap i 1994. Etter albumet Feed me weird things, utgitt i 1996 på Rephlex, drevet av Richard D. James fra Aphex Twin, debuterte han på det velrenommerte plateselskapet Warp Records med Hard normal daddy i 1997.

Squarepusher oppnådde en viss kommersiell suksess og ble kjent i en videre musikkpresse med albumet Do you know Squarepusher i 2002. Denne inneholdt blant annet en liten hit i form av en coverversjon av Joy Divisions Love will tear us apart. Ultravisitor (2004) ble også godt mottatt i Storbritannia.

Mens Squarepusher fortsatte sin eksperimentelle tilnærming til musikk med en rekke utgivelser på 00-tallet, går uttrykket på Ufabulum (2012) tilbake til en mer rendyrket elektronisk sound, uten bruk av akustiske instrumenter.

Squarepusher har bidratt med låter til filmskaper Sofia Coppolas Lost in translation og Marie Antoinette, gitt ut en rekke singler og EP'er, samt bidratt på flere samlealbum med remikser for andre artister.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg