Joy Division

Artikkelstart

Joy Division var et britisk indierock- og postpønkband. De var et innflytelsesrikt band som sto helt sentralt i postpønken og såkalt «industrial new wave». Deres dystre og harde, men ofte vakre og stemningsfulle musikk dannet skole for utallige samtidige band, men også for mange band på 2000-tallet, for eksempel Interpol.

Faktaboks

Uttale
dʒoi divˈiʒən

Bandet ble dannet i Salford i 1977 av vokalisten Ian Curtis (1956–1980), gitaristen Bernard Albrecht (født Bernard Sumner, 1956), bassisten Peter Hook (født 1956) og trommeslageren Stephen Morris (født 1957). Albrecht, Hook og Curtis spilte i punkbandet Warsaw da de rekrutterte Morris, som hadde gått på skole med Curtis i Macclesfield.

De skiftet navn til Joy Division, etter nazistenes «gledesdivisjoner» – leirer med prostituerte som skulle underholde soldater. I 1978 debuterte bandet med ep-en An Ideal For Living. Factory Records i Manchester ga ut singlen Transmission og debutalbumet Unknown Pleasures i 1979. Ian Curtis begikk selvmord 18. mai 1980. Først etter at albumet Closer kom ut posthumt i 1980, begynte Joy Divisions plater å selge godt.

Deres mest kjente låt, Love Will Tear Us Apart, ble en hit i Storbritannia i både 1980 og 1995. Albrecht, Hook og Morris dannet deretter New Order, og bidro med instrumentalmusikk til filmen om Ian Curtis' liv, Control (2007). Etter at Hook sluttet i New Order, har bandet begynt å spille Joy Division-låter live.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg