Aphex Twin

Faktaboks

Aphex Twin

Richard David James

Født
18. august 1971
Fødested
Limerick, Irland

Richard David James, britisk musiker, produsent, DJ og remikser. Som Aphex Twin har James siden 1990-tallet vært en innovatør innen et bredt spekter av elektronisk musikk med alt fra drum’n’bass, jungle og ambient til techno og trance.

James begynte å komponere musikk som tenåring, og tok steget inn på den britiske elektronika-scenen som DJ i Cornwall sammen med Grant Wilson-Claridge i 1989. De to vennene etablerte selskapet Rephlex Records 1991, samtidig som James debuterte som Aphex Twin med EP’en Analouge Bubblebath. EP’en fikk mye spilletid på radiostasjoner i London, og James flyttet til den britiske hovedstaden hvor han i perioden 1992-1995 ga ut en rekke album og EP’er på forskjellige selskap.

Selected ambient works 85-92 (1992) var hans første fullengder, et album som fikk mye god omtale i britisk musikkpresse. James beveget seg her fra analoge synther til et stadig større fokus på bruk av datamaskiner, og det kommersielle gjennombruddet kom med albumet Richard D. James (1996). Året etter fikk EP’en Come to daddy mye oppmerksomhet, ikke minst på gunn av tittelsporets særegne musikkvideo, regissert av britiske Chris Cunningham.

I 2004 ga James ut en serie på elleve EP’er med tittelen Analord, et prosjekt som fusjonerte analoge og digitale instrumenter. I 2011 uttalte han til musikkpressen at han har ferdigstilt flere album som bare venter på utgivelse.

I tillegg til Aphex Twin, har James gitt ut musikk med alias som The Dice Man, AFX, Caustic Window, Blue Calx og Polygon Window.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg