Sonja Kovalevskaja var en russisk matematiker og forfatter. Hun var første kvinne i moderne tiders Europa med Ph.D. og deretter professorat i matematikk.

Kovalevskajas arbeider behandler særlig differensialligninger, anvendt matematikk, og mekaniske og optiske problemer. Hun mottok flere priser for sine matematiske avhandlinger.

I 1868 giftet hun seg med paleontologen Vladimir Kovalevskij for å få tillatelse til å studere utenlands.

Hun studerte først i Heidelberg, senere privat med Karl Weierstrass i Berlin, fordi forelesningene ved universitetet ikke var åpne for kvinner. I 1874 fikk hun doktorgraden in absentia i Göttingen. I 1883 ble hun invitert av Gösta Mittag-Leffler til å holde forelesninger ved Stockholms högskola (nå Stockholms universitet), hvor hun ble professor i 1889.

Som forfatter er hun mest kjent for to romaner, Liv i Russland : Søstrene Rajevskij og Vera Vorontsov, som delvis bygger på hennes oppvekst og skildrer livet i Russland.

De vitenskapelige verkene hennes ble utgitt i 1948 av SSSRs vitenskapsakademi. Sonja Kovalevskaja var også aktiv i likestillingsarbeid, særlig når det gjaldt å fremme kvinners muligheter til utdannelse.

  • Koblitz, Ann Hibner: A Convergence of Lives. Sofia Kovalevskaia : Scientist, Writer, Revolutionary (Boston, 1983).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.