Faktaboks

Sonja Kovalevskaja
Sofija Vasiljevna, Sofija Kovalevskaja, Sofya Kovelevskaya
Uttale
kovalˈevskaja
Født
15. januar 1850, Moskva, Russland
Død
10. februar 1891, Stockholm, Sverige
Sofia Kovalevskaja
Sonja Kovalevskaja var første kvinne i moderne tiders Europa med Ph.D. og deretter professorat i matematikk.
Av /Västergötlands Museum.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Sonja Kovalevskaja var en russisk matematiker og forfatter. Hun var første kvinne i moderne tiders Europa med Ph.D. og deretter professorat i matematikk.

Kovalevskajas arbeider behandler særlig differensialligninger, anvendt matematikk, og mekaniske og optiske problemer. Hun mottok flere priser for sine matematiske avhandlinger.

Bakgrunn

I 1868 giftet hun seg med paleontologen Vladimir Kovalevskij for å få tillatelse til å studere utenlands.

Hun studerte først i Heidelberg, senere privat med Karl Weierstrass i Berlin, fordi forelesningene ved universitetet ikke var åpne for kvinner. I 1874 fikk hun doktorgraden in absentia i Göttingen. I 1883 ble hun invitert av Gösta Mittag-Leffler til å holde forelesninger ved Stockholms högskola (nå Stockholms universitet), hvor hun ble professor i 1889.

Utgivelser

Som forfatter er hun mest kjent for to romaner, Liv i Russland : Søstrene Rajevskij og Vera Vorontsov, som delvis bygger på hennes oppvekst og skildrer livet i Russland.

De vitenskapelige verkene hennes ble utgitt i 1948 av SSSRs vitenskapsakademi. Sonja Kovalevskaja var også aktiv i likestillingsarbeid, særlig når det gjaldt å fremme kvinners muligheter til utdannelse.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Koblitz, Ann Hibner: A Convergence of Lives. Sofia Kovalevskaia : Scientist, Writer, Revolutionary (Boston, 1983).

Eksterne lenker

Faktaboks

Sonja Kovalevskaja

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg