Smerdis

Faktaboks

Smerdis
Uttale
smˈerdis
Død
525
omtrentlig dødsår

Fargelagt tresnitt fra Polychronicon, utgitt i 1480.

Smerdis
Av .

Artikkelstart

Smerdis, persisk prins, sønn av kong Kyros 2. Han skal ifølge Dareios 1s egen beretning være blitt myrdet av sin bror kong Kambyses 2, i hemmelighet, før denne dro til Egypt i 522 fvt. En lang inskripsjon skrevet på gammelpersisk, elamittisk og babylonsk akkadisk forteller om disse hendelsene. Denne finnes på en klippevegg i Behistun. Denne ble oversatt til flere språk og sendt til alle Perserrikets hjørner.

I Dareios' fravær skal presten (mageren) Gautama ha gitt seg ut for å være Smerdis, for så å ta kongemakten. Kambyses 2 forlot Egypt i 622 fvt, men kom ikke tilbake til Persia. Ifølge Dareios skal han ha begått selvmord. Da Dareios kom hjem fra Egypt, ble Gautama (Smerdis) drept, og Dareios utpekte seg selv til konge over Perserriket i henhold til Ahura Mazdas vilje. Dareios 1 var ikke den naturlige tronarvingen.

Hendelsene er uklare, og historikere mener Dareios' versjon er en fabrikasjon, og at det i virkeligheten var den riktige Smerdis, kong Kambyses' bror, som ble drept av Dareios. I henhold til denne versjonen hadde Smerdis gjort opprør mens broren var i Egypt. Hvordan Kambyses døde er uklart.

Les mer i Store norske leksikon

Persia

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg