Ahura Mazda er i zoroastrismen visdommens herre, den høyeste gud, lysmaktenes og det godes representant. Zoroastrismen ble ifølge tradisjonen grunnlagt av Zarathustra og har overlevd helt frem til i dag. Zarathustra skal ha hatt visjoner om Ahura Mazda og vært kallet av denne til å formidle den guddommelige læren. Han regnes derfor blant de religiøse profetene.

Ifølge zoroastrismens hellige tekst, Avesta, er Ahura Mazda både den som skapte himmel og jord, lyset og rettferdigheten. I senere tekster fremstår han også som den som skapte de andre gudene. Et aspekt ved guddommen er Spenta Mainyu (den gode/hellige ånd), som hjelper ham i kampen mot Ahriman (Angra Mainyu), representanten for kaos, uorden og onde makter.

Ahura Mazda skapte også mennesket, både ånd og legeme, og ga det fri vilje. Menneskets mål er å velge å følge hans vei, leve et rettferdig, fromt, moralsk og beskjedent liv, og slik få et godt liv her på jorden, og muligheten til å oppnå evig liv. Mennesket må derfor kontinuerlig strebe etter å motstå de onde maktene.

Ved sin siden har Ahura Mazda mange hjelpere, noen fremstår som virkelige gudeskikkelser, som Mithra, andre mer som aspekter eller egenskaper ved skaperguden selv. Disse seks kalles Amesa Spenta «de udødelige hellige» eller «livsfremmende udødelige». Begrepene oversettes litt forskjellig. Her dreier det seg om egenskaper også menneskene burde tilstrebe, som god tanke, orden/rettferdighet, herskermakt, lydighet/fromhet, helhet/velferd og udødelighet. Det er ulike syn på hvorvidt disse også ble betraktet som selvstendige mytologiske vesener eller guder.

Forskere er ikke enige om hvorvidt også Ahriman opprinnelig var skapt av Ahura Mazda (og selv hadde valgt den gale vei), eller om Ahriman og de onde maktene eksisterte fra begynnelsen, og parallelt med Ahura Mazda. Tekstene er vanskelige og åpner for ulike tolkninger. Innenfor vår tids zoroastrisme, parsismen, er kampen mellom Ahura Mazda og Ahriman nedtonet, og religionen fremstår derfor som mindre dualistisk.

  • Boyce, Mary: Zoroastrians: Their Religious Beliefs and Practices. Routledge & Kegan Paul, London 1979.
  • Stausberg, Michael: Zarathustra and Zoroastrism. London, Oakville, Equinox 2008.
  • Zarathustras Sanger. De eldste iranske skriftene. Utvalg, oversettelse og innledende essay av: Prods Oktor Skjærvø, i serien: Verdens hellige tekster. De norske bokklubbene 2003.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.