Faktaboks

Skui
Etymologi
navnet kommer av norrønt Skoðin, hvor første ledd er uforklart og «Vin» betyr naturlig åpen slette
Utsikt over Skui fra Eineåsen
Skui sett fra Eineåsen. Skuidalen med bebyggelse i midten og nederst i bildet. Skuibakken med grendehus og skole til høyre. Stovivannet med gårdene på Jaren på høyre side av bildet.
Utsikt over Skui fra Eineåsen
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Skui er et tettsted ved Isielva i Vestre Bærum i Akershus.

Skui skole er en barneskole fra 1901 med ca. 360 elever. Den har blitt utvidet og renovert i 1920, 1933, 1965, 1969 og 2005. Skolen ble tildelt prisen Levende Vassdrag 2012 for arbeid med Isielva.

Skuibakken var i sin tid verdens største skibakke og i dag fredet som kulturminne.

Skuitunnelen er en tunnel på E 16 som åpnet 26. mai 2009.

På Skui ligger også Al-Noor Islamic Centre, Bærum-moskeen.

Det er registrert, dokumentert og rekonstruert en ulvestue på Skui.

Skui gård

Skui gård ligger på Jaren langs den gamle Tanum kirkevei og var bebodd fra eldre jernalder. Tanum kirke var eier på 1400-tallet, senere ble den del av Nesøygodset, fra 1674 Bærums Verk. Fra 1723 er den eid av dagens slekt. Den opprinnelige gården er blitt delt i Skui Søndre (Skui gård), Skui Nordre, Øvre Sand, Nedre Sand og Hagabråten.

Dagens bygninger på Skui gård er oppført 1967–1970 eller rehabilterte gamle bygninger. Arkitektene Borgen & Bing-Lorentzen vant Treprisen i 1983. I dag drives juletredyrking og korndrift.

Kart

Skui
Skui
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg