Etter uavhengighet fra Sovjetunionen på 90-tallet har Armenia hatt fokus på å gjenoppbygge utdanningssystemet. Dette har i hovedsak ført til endringer og større fokus på å vektlegge armensk historie og kultur, samt å endre undervisningsspråk fra russisk til armensk. Russisk blir fremdeles undervist som fremmedspråk.

Landet har en svak økonomi og nærmest en tredjedel av befolkningen lever i fattigdom. Dette preger utdanningssystemet med korrupsjon og mangelfulle budsjetter for å satse på å forbedre kvaliteten i utdanningen.

Det er gratis og obligatorisk grunnskole i Armenia, som er delt i tre-årig barneskole og seks-årig ungdomsskole samt en to-årig videregående skole. Utdanningssystemet er offentlig, men blir stadig mer privatisert på grunn av mangel på offentlig finansiering. Korrupsjon er et problem i utdanningssystemet og det blir stadig mer kostbart for foreldre å betale for barns skolegang, dette inkluderer ekstra kostnader til lærebøker og utstyr.

Analfabetisme er beregnet til ca. 0,6 prosent (2017) for den voksne befolkningen. Over 99 prosent av befolkningen er lese- og skrivekyndige. Blant 15 år og yngre er hele 6 prosent analfabeter. Allerede på 1960-tallet hadde Armenia nærmest 100 prosent lese- og skrivekyndige.

Grunnskole

Ifølge UNESCO, går ca. 92 prosent av barna i grunnskolen. Den offentlige grunnskolen i Armenia er gratis og obligatorisk. Barn starter skolen når de er seks år gamle.

Videregående utdanning

Ifølge UNESCO, går ca. 83 prosent i videregående skole.Videregående skole er toårig. I Armenia er det er flere jenter enn gutter som går på videregående skole.

Høyere utdanning

Høyere utdanning foregår ved landets 25 statlige universiteter og høyere utdanningsinstitusjoner og over 80 private universiteter og institutter. Over 50 prosent av de unge fortsetter i høyere utdanning.

Bachelorprogrammer har en varighet på fire år. Masterprogrammer har en varighet på to år. Doktorgradprogrammer er treårige.

Siden 2004 har armenske høyere utdanningsinstitusjoner og individuelle studenter vært involvert i den Europeiske Unions programmer for studentmobilitet, slik som Erasmus programmet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg