Sjernarøyane

Sjernarøyane, øygruppe i Finnøy kommune, Rogaland, i Boknafjorden, og med i alt 381 innbyggere uten Ombos del av den tidligere kommunen (2017).

Innbyggere

De største øyene er Kyrkjøyna (5,2 km2) og Bjergøyna (5,6 km2) som ligger nord i øygruppen. Av Sjernarøyane er åtte bebodde (innbyggertall 2017): Kyrkjøyna inkludert Tjul sørøst for denne (155), Bjergøyna inkludert Eriksholmen og Audbø sørvest for denne (93), Helgøy og Nord-Talgje (se Talgje-Nordre) sørvest i øygruppen (i alt 113) og Nord-Hidle lengst sørøst (20).

De sju førstnevnte av Sjernarøyane er siden 2010 forbundet ved broer. Den siste, Nord-Hidle, har egen fergekai og hurtigbåtkai. Øyene har betydelig grønnsakdyrking, blant annet av tomater.

Stedsnavnet

Navnet kan komme av norrønt Sjǫrn og høre sammen med tallordet sjau, 'sju', noe som i så fall viser til at øygruppen har hatt sju bebodde øyer.

To andre tolkninger er lagt frem av Per Hovda: Den første er at Sjǫrn kan henge sammen med norrønt serða, 'ha samleie', og må i så fall ses i sammenheng med de mange fallossteinene som er funnet på øyene og som kan tyde på en svært gammel grødekultur. Endelig kan førsteleddet være en avledning av en rot ser-, som i det tyske elvenavnet Saar, 'strømme', og dette sikter i så fall til sug i sjøen i de mange sundene mellom øyene.

Kart

Sjernarøyane
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg