Sjernarøyane

Artikkelstart

Sjernarøyane er en øygruppe i Stavanger kommune, Rogaland, i Boknafjorden, lengst nord i kommunen. Stjernarøyane ble i sin helhet en del av Stavanger kommune ved inndelingsreformen i 2020 da hele tidligere Finnøy kommune, samt Hjelmelands del av Ombo ble lagt til kommunen. Sjernarøyane har etter dette i alt 566 innbyggere og 340 innbyggere uten Ombo (2021).

De største øyene utenom Ombo er Kyrkjøyna (5,2 km2) og Bjergøy (5,6 km2) som ligger nord i øygruppen. Utenom Ombo er er åtte øyer bebodde (innbyggertall 2019): Kyrkjøyna inkludert Tjul sørøst for denne (132), Bjergøy inkludert Eriksholmen og Aubø sørvest for denne (94), Helgøy og Nord-Talgje (se Talgje-Nordre) sørvest i øygruppen (i alt 95) og Nord-Hidle lengst sørøst (19). Ombo har 226 innbyggere (2019).

Alle de nevnte øyene med unntak av Ombo og Nord-Hidle er siden 2010 knyttet sammen med broer/fyllinger. Ombo og Nord-Hidle har ferge- og hurtigbåtkaier.

Øyene har en betydelig grønnsakdyrking, blant annet av tomater.

Navnet kan komme av norrønt Sjǫrn og høre sammen med tallordet sjau, 'sju', noe som i så fall viser til at øygruppen har hatt sju bebodde øyer. To andre tolkninger er lagt frem av Per Hovda: Den første er at Sjǫrn kan henge sammen med norrønt serða, 'ha samleie', og må i så fall ses i sammenheng med de mange fallossteinene som er funnet på øyene og som kan tyde på en svært gammel grødekultur. Endelig kan førsteleddet være en avledning av en rot ser-, som i det tyske elvenavnet Saar, 'strømme', og dette sikter i så fall til sug i sjøen i de mange sundene mellom øyene.

Kart

Sjernarøyane
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg