Sjernarøyane, øygruppe i Finnøy kommune, Rogaland, i Boknafjorden, og med i alt 381 innbyggere uten Ombos del av den tidligere kommunen (2017).

De største øyene er Kyrkjøyna (5,2 km2) og Bjergøyna (5,6 km2) som ligger nord i øygruppen. Av Sjernarøyane er åtte bebodde (innbyggertall 2017): Kyrkjøyna inkludert Tjul sørøst for denne (155), Bjergøyna inkludert Eriksholmen og Audbø sørvest for denne (93), Helgøy og Nord-Talgje (se Talgje-Nordre) sørvest i øygruppen (i alt 113) og Nord-Hidle lengst sørøst (20).

De sju førstnevnte av Sjernarøyane er siden 2010 forbundet ved broer. Den siste, Nord-Hidle, har egen fergekai og hurtigbåtkai. Øyene har betydelig grønnsakdyrking, blant annet av tomater.

Navnet kan komme av norrønt Sjǫrn og høre sammen med tallordet sjau, 'sju', noe som i så fall viser til at øygruppen har hatt sju bebodde øyer.

To andre tolkninger er lagt frem av Per Hovda: Den første er at Sjǫrn kan henge sammen med norrønt serða, 'ha samleie', og må i så fall ses i sammenheng med de mange fallossteinene som er funnet på øyene og som kan tyde på en svært gammel grødekultur. Endelig kan førsteleddet være en avledning av en rot ser-, som i det tyske elvenavnet Saar, 'strømme', og dette sikter i så fall til sug i sjøen i de mange sundene mellom øyene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.