Shenyang

Shenyang er hovedstaden i Liaoning.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Shenyang, by i på viseprovinsnivå i Kina, hovedstad i provinsen Liaoning. I storbyområdet bor det 6 315 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Faktaboks

Også kjent som
tidligere Mukden

Næringsliv

Shenyang er et ledende industri- og handelssenter i Nordøst-Kina. Betydelig verkstedindustri bygd på råvarer fra nærliggende kull- og stålproduksjonssentre, Fushun og Anshan. Produksjon av elektriske maskiner, telekommunikasjonsutstyr, kjøretøyer og legemidler samt kjemisk- og petrokjemisk industri. Også korn- og oljemøller, tekstil- og papirfabrikker og flere universiteter og andre høyere læresteder. Etter at byen ble innvilget status som økonomisk og teknologisk utviklingssone i 1993, etablerte en rekke multinasjonale selskaper med base i Japan og USA seg i byen.

Historie

Shenyang har en strategisk viktig beliggenhet og var mandsjuenes hovedstad på 1600-tallet før de erobret Kina. Deres residens og flere gravmæler er bevart. Som Mandsjurias handels- og industrisentrum ble byen et viktig jernbaneknutepunkt. 1931-1945 var byen hovedstad i japanernes lydrike Mandsjukuo, en marionettstat opprettet av Japan i Mandsjuria.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg