Shenyang, by i på viseprovinsnivå i Kina, hovedstad i provinsen Liaoning. I storbyområdet bor det 6 315 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon). 

Shenyang er et ledende industri- og handelssenter i Nordøst-Kina. Betydelig verkstedindustri bygd på råvarer fra nærliggende kull- og stålproduksjonssentre, Fushun og Anshan. Produksjon av elektriske maskiner, telekommunikasjonsutstyr, kjøretøyer og legemidler samt kjemisk- og petrokjemisk industri. Også korn- og oljemøller, tekstil- og papirfabrikker og flere universiteter og andre høyere læresteder. Etter at byen ble innvilget status som økonomisk og teknologisk utviklingssone i 1993, etablerte en rekke multinasjonale selskaper med base i Japan og USA seg i byen.

Shenyang har en strategisk viktig beliggenhet og var mandsjuenes hovedstad på 1600-tallet før de erobret Kina. Deres residens og flere gravmæler er bevart. Som Mandsjurias handels- og industrisentrum ble byen et viktig jernbaneknutepunkt. 1931-1945 var byen hovedstad i japanernes lydrike Mandsjukuo, en marionettstat opprettet av Japan i Mandsjuria.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.