Shenyang, by i på viseprovinsnivå i Kina, hovedstad i provinsen Liaoning. I storbyområdet bor det 6 315 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon). 

Shenyang er et ledende industri- og handelssenter i Nordøst-Kina. Betydelig verkstedindustri bygd på råvarer fra nærliggende kull- og stålproduksjonssentre, Fushun og Anshan. Produksjon av elektriske maskiner, telekommunikasjonsutstyr, kjøretøyer og legemidler samt kjemisk- og petrokjemisk industri. Også korn- og oljemøller, tekstil- og papirfabrikker og flere universiteter og andre høyere læresteder. Etter at byen ble innvilget status som økonomisk og teknologisk utviklingssone i 1993, etablerte en rekke multinasjonale selskaper med base i Japan og USA seg i byen.

Shenyang har en strategisk viktig beliggenhet og var mandsjuenes hovedstad på 1600-tallet før de erobret Kina. Deres residens og flere gravmæler er bevart. Som Mandsjurias handels- og industrisentrum ble byen et viktig jernbaneknutepunkt. 1931-1945 var byen hovedstad i japanernes lydrike Mandsjukuo, en marionettstat opprettet av Japan i Mandsjuria.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.