Seattle, nordamerikansk indianerhøvding for de salish-talende duwamish- og suquamish-stammene i den nåværende staten Washington. Sammen med 82 andre høvdinger fra stammene omkring Puget Sound undertegnet han i 1855 en traktat som skulle innebære overdragelse av nesten alt land til amerikanske myndigheter. Landavståelsen førte til at flere stammer gjorde opprør, men de led raskt nederlag. Seattle deltok ikke i denne striden.

Det var under disse forhandlingene at Seattle skal ha holdt sin berømte tale, senere kalt Vi er en del av jorden, der han bl.a. skal ha uttalt: «Hvordan kan man kjøpe eller selge himmelen, varmen fra jorden? Tanken er fremmed for oss. Vi eier ikke luftens renhet eller glitteret i vannet. Hvordan kan du da kjøpe det av oss? Vi bestemmer bare i vår tid.»

Talen er blitt oversatt til en rekke språk, og er flere ganger blitt sitert i debatter, særlig av indianske talsmenn og av miljøvernaktivister. Imidlertid viser det seg at den talen som ettertiden kjenner, ikke kan være den samme som Seattle holdt, ettersom den inneholder opplysninger og referanser som han umulig kan ha kjent til. Den versjonen som oftest siteres i dag, er skrevet av Ted Perry i forbindelse med en film om miljøtrusselen som ble laget i 1972.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.