Sapfo

Faktaboks

Sapfo

Sapho, Sappho, Psappho

uttale:
sˈapfo
født:
610 fvt.
død:
570 fvt.
fødsels- og dødsår er omtrentlige
Sapfo. Romersk kopi av gresk skulptur, Smyrna i Lilleasia.
Det arkeologiske museum, Istanbul.

Sapfo var en gresk lyriker fra Mytilene på Lesvos. Med henne og den samtidige Alkaios når den aioliske (gresk dialekt) lyrikk sitt høydepunkt.

Om hennes liv vet man lite. Hun levde i et kultisk eller skolemessig fellesskap av unge kvinner som danner bakgrunnen for det meste av hennes diktning. En Sapfo-legende oppstod tidlig med dels romantiske, dels skandaliserende trekk.

Av utgaven i ni bøker fra cirka år 200 fvt. er bare noen få dikt mer eller mindre fullstendig bevart; dertil kommer mange papyrusfragmenter. Diktene er oftest personlige og taler om Sapfos forhold til de unge pikene. Her er skiftende stemninger og følelser i en klar form og med et rikt uttrykksregister. Hennes kjærlighetslyrikk hører til antikkens ypperste.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • D. A. Campbell: Greek Lyric I (1982)

Kommentarer (1)

skrev Gina Rebekka Krogstad

Hei!
Jeg går nå på litteraturstudier i Trondheim, og reagerte litt på den delen der dere snakker om pikeskolen, i følge den foreleseren vi har hatt her oppe på NTNU var dette oppspinn fra Ulrich von Wilamowitz-Moellendorff sin side, ettersom det ikke er noen konkrete bevis for eksistensen av en slik skole eller om Sapfo som lærer for andre kvinner. Så lurte egentlig bare på hvilke kilder snl har brukt for støtte det dere har skrevet i denne artikkelen?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg