Sandvika 1933.

. Begrenset gjenbruk

Sandvika er en by i Akershus, administrasjonssenter i Bærum kommune. Sandvika utgjør sammen med Valler et delområde med tilsammen 4742 innbyggere (2005). Bystatus fra 2003.

Sandvika har både eldre bebyggelse og moderne leilighetskomplekser. Det er planlagt å bygge høyhus med mer enn 60 % boliger.

I Sandvika er regional og lokal varehandel, konsulentvirksomhet og industri er viktigste næringsveier. Sandvika Storsenter er et kjøpesenter ved Kjørbokollen. Viktigste industrigrener er jern- og metallvare- og elektroteknisk industri.

Sandvika stasjon på Drammenbanen åpnet i 1872 og betjente 2,2 millioner passasjerer i 2012. Dobbeltsporet jernbane på Askerbanen åpnet i 2005 og senere forlenget til Lysaker. Ringeriksbanen skal påbegynnes i 2019. E 18 og E 16 møtes i Sandvika, og dette trafikknutepunktet er planlagt å legges i tunnel fra 2022.

I Sandvika ligger kontorer for Asker og Bærum politikammer, arbeidskontoret for Asker og Bærum, Asker og Bærum herredsrett og kommunalt administrasjonsbygg fra 1990.

I Sandvika nord finnes eldre villabebyggelse med Malmskrivergården, som tidligere var et stasjonssted og nå vernet som kulturminne. Ved denne eldre bebyggelsen skal det føres opp moderne kontor- og boligblokker.

Nord for Sandvika sentrum ligger flere viktige helseinstitusjoner som Sykehuset Asker og Bærum HFStatens senter for epilepsiEmma Hjorths-området med arbeidsplasser og fritidsaktiviteter for blant annet psykisk utviklingshemmede, Martina Hansens Hospital (ortopedisk sykehus); videregående skoler.

Navnet sikter til sandstrekningen ved Sandvikselvas munning.

  • Om Sandvika stasjon hos NSB

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.