Sandvika 1933.

. Begrenset gjenbruk

Sandvika er en by i Akershus, administrasjonssenter i Bærum kommune. Sandvika utgjør sammen med Valler et delområde med tilsammen 4742 innbyggere (2005). Bystatus fra 2003.

Sandvika har både eldre bebyggelse og moderne leilighetskomplekser. Det er planlagt å bygge høyhus med mer enn 60 % boliger.

I Sandvika er regional og lokal varehandel, konsulentvirksomhet og industri er viktigste næringsveier. Sandvika Storsenter er et kjøpesenter ved Kjørbokollen. Viktigste industrigrener er jern- og metallvare- og elektroteknisk industri.

Sandvika stasjon på Drammenbanen åpnet i 1872 og betjente 2,2 millioner passasjerer i 2012. Dobbeltsporet jernbane på Askerbanen åpnet i 2005 og senere forlenget til Lysaker. Ringeriksbanen skal påbegynnes i 2019. E 18 og E 16 møtes i Sandvika, og dette trafikknutepunktet er planlagt å legges i tunnel fra 2022.

I Sandvika ligger kontorer for Asker og Bærum politikammer, arbeidskontoret for Asker og Bærum, Asker og Bærum herredsrett og kommunalt administrasjonsbygg fra 1990.

I Sandvika nord finnes eldre villabebyggelse med Malmskrivergården, som tidligere var et stasjonssted og nå vernet som kulturminne. Ved denne eldre bebyggelsen skal det føres opp moderne kontor- og boligblokker.

Nord for Sandvika sentrum ligger flere viktige helseinstitusjoner som Sykehuset Asker og Bærum HFStatens senter for epilepsiEmma Hjorths-området med arbeidsplasser og fritidsaktiviteter for blant annet psykisk utviklingshemmede, Martina Hansens Hospital (ortopedisk sykehus); videregående skoler.

Navnet sikter til sandstrekningen ved Sandvikselvas munning.

  • Om Sandvika stasjon hos NSB

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.