Faktaboks

Dundee

skotsk gælisk: Dùn Dèagh

Etymologi

trolig av gælisk Dun Taw, ‘fortet ved Tay’

Uttale
dʌndˈi:

Dundee er en by og en kommune i Storbritannia, Skottland, i Angus kommune. Dundee er Skottlands fjerde største by og har 147 390 innbyggere ved folketellingen i 2011.

Byen ligger 64 kilometer nord for Edinburgh, på nordsiden av fjorden Firth of Tay, og er knyttet til Edinburgh via en jernbanebro fra 1888 og en veibro fra 1966 over Tay.

Dundee er et regionalt arbeids- og utdannelsessenter der tradisjonelle næringer er redusert, men der nyere næringer som vitenskapelig og teknisk sektor ofte med utspring i universitetsforskning, har vokst. Fra tidligere tider var fiske viktig, og en av Skottlands største hvalfangerflåter hadde base her. Byen ble senter for juteindustrien i verden, og tekstilindustrien eksisterer fortsatt selv om annen og nyere lettindustri er viktigere. Dundee er kjent for appelsinmarmelade, men i dag er det kun Mackyas, etablert i 1938, som produserer den tradisjonelle Dundee Marmalade.

I Dundee hadde den norske marine under andre verdenskrig en stasjon for båter som seilte under norsk flagg.

Ved Arbroath, 25 kilometer nordøst for Dundee, ligger ruiner av et kloster grunnlagt 1178, en gang kjent som Skottlands rikeste.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg