Alija Izetbegović

Alija Izetbegović er grunnlegger av SDA.

Av .
SDA's logo med det bosnjakiske liljesymbolet og den muslimske grønnfargen (i islam er grønt regnet som profeten Muhammads farge), men også med rødt og blått som hilsen til de serbiske og kroatiske symbolene-.
.

Partiet for Demokratisk Aksjon ble grunnlagt i 1990 som «parti for alle muslimer i Jugoslavia», og har den dag i dag avdelinger i Serbia, Montenegro og Kroatia. Grunnlegger var den mangeårige muslimske opposisjonsaktivisten Alija Izetbegović. Han ledet partiet fram til 2001. Siden stiftelsen har SDA med få unntak vært deltaker i Bosnia-Hercegovinas regjeringskoalisjoner. Partiets kandidater har også vunnet alle valgene til landets kollektive og roterende presidentskap siden 1996 med unntak av ett (2006). Ved valget i 2018 vant SDAs kandidat, Šefik Džaferović.

Faktaboks

Også kjent som

Stranka demokratske akcije

Partiet ser seg selv som etterfølger etter Ung-muslimene, en gruppe som oppstod i 1939 i datidens strengt sentraliserte Jugoslavia, der de konstiuernede nasjonene var serbere, kroater og slovener. Partiet regnes som samlingspunkt for de mer nasjonalistisk orienterte bosnjakiske velgerne. Hvor sterkt partiet skal vektlegge religion har vært gjenstand for intern strid. En fløy under ledelse av Sulejman Tihić stod for en mer sekulær linje, men da han døde i 2014, fikk den mer islamistisk orienterte fløyen under ledelse av Bakir Izetbegović overtaket. Han er sønn av SDAs grunnlegger. Partiet har tette bånd til den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan, og ser hans AK parti, som en modell for modernisert islamisme.

SDA er observatør i Det europeiske folkepartiet, den konservative europeiske partialliansen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg