Nyköping

Nyköpingshus er en borg i Nyköping, først bygget på 1100-tallet, deretter påbygd i flere omganger. Borgen er i dag delvis i ruiner. Her fengslet kong Birger Magnusson sine brødre Erik og Valdemar etter et gjestebud i 1317 (se Nyköpings gästabud) og lot dem sulte i hjel.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Nyköping er en by og kommune i Södermanland i Sverige.

Byen

Nyköping ligger ved Nyköpingsåns utløp i Østersjøen, cirka 60 kilometer nordøst for Norrköping; 32 656 innbyggere (2016). Byen er sete for länsadministrasjonen i Södermanlands län. Byen har viktig havn, betydelig handel og industri. Nyköping er et kommunikasjonsknutepunkt ved E4 og jernbanelinjene Stockholm–Malmö og Grängesberg–Oxelösund.

Byen huser flere museer, blant annet Sörmlands Länsmuseum, som holder til i Kungstornet i Nyköpingshus (delvis i ruiner) fra siste del av 1200-tallet.

Historie

Nyköping er en av Sveriges eldste byer. Et fransiskanerkloster fra 1280-årene er tidligste sikre spor etter by, men man antar at det var bebyggelse her langt tidligere. I 1665 rammet en stor bybrann Nyköping og Nyköpingshus. I 1719 ble byen herjet av russiske tropper.

Kommunen

Nyköping kommune har et areal på 1428 kvadratkilometer og 56 566 innbyggere (2019). Kommunen har en variert natur med dels oppsprukkent grunnfjell og dels store jordbruksområder på leirjord. I nord og nordvest danner Yngaren, Långhalsen, Lidsjön og Båven et nær sammenhengende nett av innsjøer.

Nyköping har en betydelig industrisektor med blant annet plast-, metall- og elektroindustri. Stockholm Skavsta flyplass ligger i kommunen, åtte kilometer nordvest for byen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg