Nyköping

Nyköping, by og kommune i Södermanland i Sverige.

Byen

Nyköping ligger ved Nyköpingsåns utløp i Østersjøen, cirka 60 kilometer nordøst for Norrköping; 32 656 innbyggere (2016). Byen er sete for länsadministrasjonen i Södermanland. Byen har viktig havn, betydelig handel og industri. Nyköping er et kommunikasjonsknutepunkt ved E4 og jernbanelinjene Stockholm–Malmö og Grängesberg–Oxelösund.

Byen huser flere museer, blant annet Sörmlands Länsmuseum, som holder til i Kungstornet i Nyköpingshus (delvis i ruiner) fra siste del av 1200-tallet.

Historie

Nyköping er en av Sveriges eldste byer. Et fransiskanerkloster fra 1280-årene er tidligste sikre spor etter by, men man antar at det var bebyggelse her langt tidligere. I 1665 rammet en stor bybrann Nyköping og Nyköpingshus. I 1719 ble byen herjet av russiske tropper.

Kommunen

Nyköping kommune har et areal på 1428 km² og 55 396 innbyggere (2017). Kommunen har en variert natur med dels oppsprukkent grunnfjell og dels store jordbruksområder på leirjord. I nord og nordvest danner Yngaren, Långhalsen, Lidsjön og Båven et nær sammenhengende nett av innsjøer.

Nyköping har en betydelig industrisektor med blant annet plast-, metall- og elektroindustri. Stockholm Skavsta flyplass ligger i kommunen, åtte kilometer nordvest for byen.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg