Nyköping, by og kommune i Södermanland i Sverige.

Nyköping ligger ved Nyköpingsåns utløp i Østersjøen, cirka 60 kilometer nordøst for Norrköping; 32 656 innbyggere (2016). Byen er sete for länsadministrasjonen i Södermanland. Byen har viktig havn, betydelig handel og industri. Nyköping er et kommunikasjonsknutepunkt ved E4 og jernbanelinjene Stockholm–Malmö og Grängesberg–Oxelösund.

Byen huser flere museer, blant annet Sörmlands Länsmuseum, som holder til i Kungstornet i Nyköpingshus (delvis i ruiner) fra siste del av 1200-tallet.

Nyköping er en av Sveriges eldste byer. Et fransiskanerkloster fra 1280-årene er tidligste sikre spor etter by, men man antar at det var bebyggelse her langt tidligere. I 1665 rammet en stor bybrann Nyköping og Nyköpingshus. I 1719 ble byen herjet av russiske tropper.

Nyköping kommune har et areal på 1428 km² og 55 396 innbyggere (2017). Kommunen har en variert natur med dels oppsprukkent grunnfjell og dels store jordbruksområder på leirjord. I nord og nordvest danner Yngaren, Långhalsen, Lidsjön og Båven et nær sammenhengende nett av innsjøer. 

Nyköping har en betydelig industrisektor med blant annet plast-, metall- og elektroindustri. Stockholm Skavsta flyplass ligger i kommunen, åtte kilometer nordvest for byen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.