Söderhamn er en by og en kommune i Sverige.

Byen

Söderhamn ligger i Hälsingland i Sverige, ved Bottenhavet rundt 70 kilometer nord for Gävle, kommunesenter i Söderhamn kommune. Byen har 12 200 innbyggere (2020).

Söderhamn er en industriby med en betydelig havn og flyplass. Byen vokste fram omkring en geværfabrikk som ble nedlagt i 1820, og som nå er museum. Den fikk byrettigheter i 1620.

Kommunen

Trönö
Trönö gamle kirke er Norrlands best bevarte middelalderkirke.
Av .
Lisens: CC BY 2.5 SE

Söderhamn kommune tilhører Gävleborgs län og har et areal på 1065 kvadratkilometer med 25 400 innbyggere (2022). Landskapet består for det meste av småkupert kystslette, med høyere terreng i vest. Ljusnan renner gjennom kommunen fra vest til øst, og danner innsjøene Bergviken og Marmen. Kystlinjen er innskåret med mange øyer utenfor.

Næringslivet domineres av tre- og treforedlingsindustri, kjemisk og elektroteknisk industri. I tettstedet Bergvik, 10 kilometer sørvest for Söderhamn, er Bergviks Industrimuseum å finne i den opprinnelige sulfatfabrikken fra 1871. Tettstedet Ljusne ved Ljusnans utløp i Bottenhavet har vokst opp omkring sagbruksindustrien.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg