Faktaboks

Ronneby
Etymologi

gammeldansk Rotnæby, av et eldre navn Rotn på Ronnebyån

Ronneby

Ronneby er en by og kommune i Blekinge i Sverige.

Byen

Heliga korsets kyrka
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Byen ligger ved Ronnebyån, rundt 25 kilometer nordvest for Karlskrona og har 12 800 innbyggere (2020). Ronneby var i senmiddelalderen Blekinges viktigste by.

Hellige Kors-kirken fra 1100-tallet unngikk bybrannen i 1864. Byen har et modernistisk rådhus fra 1970, høyskoler, og i Kockums gamle fabrikklokaler er det etablert et kultursenter.

Sør for bysentrum ligger det gamle kurstedet Ronneby brunn. Den jernholdige kilden på stedet ble oppdaget i 1705. Utover på 1800-tallet ble det bygd opp et omfattende anlegg omkring kilden, og flere trebygninger er fortsatt intakte. Etter en brann i 1959 ble badehotellet gjenoppbygd etter tegninger av Fritz Jaenecke og Sten Samuelson som en villet kontrast til de eldre trebygningene. Hotellet framstår i dag som noe av det mest vellykte innen svensk 1960-tallsmodernisme. På 1980-tallet ble brunnsparken restaurert ved landskapsarkitekten Sven-Ingvar Andersson. Foruten det tradisjonelle parkanlegget inneholder den en japansk hage og en dufthage.

Kommune

Ronneby kommune har et areal på 830 kvadratkilometer og 29 300 innbyggere (2022). Den nordlige delen av kommunen er skogkledd, mens den sørlige delen består av et sletteområde som strekker seg ut til skjærgården. Næringslivet domineres av tjenestesektoren, og etableringen av Soft Center har bidratt til at IT-sektoren har vokst i senere år.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg