Faktaboks

Roman Dmowski
Uttale
dmˈåfski
Født
9. august 1864, Warszawa, Polen
Død
2. januar 1939, Drozdowo, Polen
Roman Dmowski
Roman Dmowski
Av /Library of Congress, USA 𝒲.

Roman Dmowski var en polsk politiker, som i 1893 grunnla den nasjonaldemokratiske liga (ND) og var partiets første leder. Dmowski så Tyskland som den største trusselen mot Polen, og var derfor tilhenger av å søke polsk selvstyre gjennom samarbeid med tsar-Russland. Han stod dermed i skarp opposisjon til Józef Piłsudski.

Dmowski var delegert til den russiske riksdumaen i 1907–1912. Fra november 1915 var han i Vest-Europa, og i august 1917 dannet han i Sveits en polsk nasjonalkomité som ble anerkjent av de allierte.

Dmowswki representerte Polen på fredskonferansen i Paris i 1919, som førte fram til Versailles-traktaten. Han var utenriksminister fra 27. oktober til 14. desember 1923.

Dmowski skrev flere bøker, blant annet Tyskland, Russland og det polske spørsmål (1908) og Polsk politikk og statens gjenreisning (1925).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg