Faktaboks

Roald Kyllingstad
Født
14. september 1942, Sandnes
Påske
Roald Kyllingstad, Påske, 1966
Påske
© /BONO.
Lisens: Vernet verk

Roald Kyllingstad er en norsk maler og tegner som særlig er kjent for sine pastellbilder utført i presis, fotorealistisk stil. Han har hatt en rekke separatutstillinger og er representert i flere norske kunstgallerier og samlinger.

Fra abstrakt til fotorealistisk

Kyllingstad ble utdannet ved Statens Kunstakademi fra 1971 til 1973. Etter først å ha malt abstrakt utførte han i 1971 en serie akvareller og tegninger i en realistisk stil. Motivene var gjerne jernbanelandskap, ferjekaier og industriområder, men også enkelte interiører, som Den grønne duken (1976, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design).

Fra 1983 har pastell vært hans viktigste uttrykksmiddel. Svart interiør (1982, Oslo kommunes kunstsamlinger) var hans første store pastell. Pastellarbeidene forener tegningens linjeføring med maleriets myke stofflighet i overflaten.

Kyllingstad er inspirert av både superrealisme og popkunst. Han har illustrert Chr. Henriksens Stavanger i svundne dage (nyutgitt 1974) og Ragnhild Magerøys Gunhild-trilogi (1976).

Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo eier flere arbeider av ham.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Roald Kyllingstad

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg