Faktaboks

Rio Ferdinand

Rio Gavin Ferdinand

Født
7. november 1978, Peckham, London, England
Rio Ferdinand, 2015
Rio Ferdinand, 2015
Av /Flickr 𝒲.
Lisens: CC BY 2.0

Rio Ferdinand er en engelsk tidligere fotballspiller, med posisjonen midtstopper, mest kjent for sin tid i Manchester United i perioden 2002–2014.

Ferdinand er regnet som en av Englands beste midtstoppere gjennom 2000-tallet, og var særlig kjent for sin gode posisjoneringsevne og spilleforståelse.

Fakta

  • Landskamper: 81
  • Mål: 3

Klubber

Meritter i klubbfotball

Etter å ha spilt for både West Ham United og Leeds United gikk Ferdinand i 2002 til Manchester United for 30 millioner britiske pund, og han ble med det verdens dyreste forsvarsspiller. I Manchester United var han med på å vinne Premier League seks ganger, FA-cupen én gang, Ligacupen to ganger, Community Shield fem ganger, samt Champions League og VM for klubblag én gang. Etter 12 sesonger, 455 kamper og åtte mål for Manchester United ble Ferdinand hentet til Queens Park Rangers sommeren 2014. Han spilte kun 12 kamper for QPR før han la opp som profesjonell fotballspiller etter 2014–2015 sesongen.

Meritter med landslaget

Ferdinand debuterte for det engelske landslaget 1997 i en alder av 19 år og 8 dager, og ble dermed den yngste forsvarsspilleren til å representere England på høyeste nivå. Han spilte for England i to VM, i 2002 og 2006. I mai 2013 uttalte Ferdinand at han pensjonerte seg fra landslaget. Han spilte totalt 81 landskamper og scoret tre mål for England.

Kontroverser

Ferdinand har vært innblandet i flere kontroverser utenfor fotballbanen i løpet av karrieren.

I 2004 unnlot Ferdinand å møte opp til en dopingkontroll og ble som en konsekvens utestengt fra all fotball i åtte måneder. Selv om han hevdet at det hele skyldes en forglemmelse, gikk Ferdinand glipp av en halv sesong i Premier League og sommerens Europamesterskap. På grunn av utestengelsen fikk han heller ikke ta del i Manchester Uniteds seier i FA-cupen den sesongen.

I 2012 ble han bøtelagt for upassende oppførsel etter å ha likt noen påstått rasistiske kommentarer mot Chelsea-spiller Ashley Cole på nettsamfunnet Twitter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg