Rio Ferdinand

Faktaboks

Rio Ferdinand

Rio Gavin Ferdinand

født:
7. november 1978, Peckham, London, England

Rio Ferdinand, tidligere engelsk fotballspiller, med posisjonen midtstopper, mest kjent for sin tid i Manchester United i perioden 2002–14.

Ferdinand er regnet som en av Englands beste midtstoppere gjennom 2000-tallet, og var særlig kjent for sin gode posisjoneringsevne og spilleforståelse.

Etter å ha spilt for både West Ham United og Leeds United, gikk Ferdinand i 2002 til Manchester United for 30 millioner britiske pund, og ble med det verdens dyreste forsvarsspiller. I Manchester United var han med på å vinne Premier League seks ganger, FA-cupen én gang, Ligacupen to ganger, Community Shield fem ganger, samt Champions League og VM for klubblag én gang. Etter 12 sesonger, 455 kamper og åtte mål for Manchester United ble Ferdinand hentet til Queens Park Rangers sommeren 2014. Han spilte kun 12 kamper for QPR før han la opp som profesjonell fotballspiller etter 2014–15 sesongen.

I 2004 unnlot Ferdinand å møte opp til en dopingkontroll og ble som en konsekvens utestengt fra all fotball i åtte måneder. Selv om han hevdet at det hele skyldes en forglemmelse, gikk Ferdinand glipp av en halv sesong i Premier League og sommerens Europamesterskap. På grunn av utestengelsen fikk han heller ikke ta del i Manchester Uniteds seier i FA-cupen den sesongen.

Ferdinand debuterte for det engelske landslaget 1997 i en alder av 19 år og 8 dager, og ble dermed den yngste forsvarsspilleren til å representere England på høyeste nivå. I mai 2013 uttalte Ferdinand at han pensjonerte seg fra landslaget. Han spilte totalt 81 landskamper og scoret tre mål for England.

Ferdinand har vært innblandet i flere kontroverser utenfor fotballbanen i løpet av karrieren. Han har blant annet blitt bøtelagt for å ha støttet rasistiske kommentarer mot Chelsea-spiller Ashley Cole på nettsamfunnet Twitter i 2012.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg