Gyldenløveshøj
Gyldenløveshøj er et kunstig anlagt utsiktspunkt som for lengst er gjengrodd. På toppen står et minnesmerke over falne motstandsfolk fra Den andre verdenskrigen.
Gyldenløveshøj
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Minnestein på Gyldenløveshøj
Gyldenløveshøj ble brukt som dropsted for den danske motstandsbevegelsen under Den annen verdenskrig fra 1943 og fram til freden. Flere frihetsforkjempere falt i forbindelse med droppene, og har fått sin minnestein på toppen.
Minnestein på Gyldenløveshøj
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Ringsted kommune ligger sentralt på Sjælland i Danmark, i Region Sjælland. Den hadde 35 906 innbyggere i 2023 og et areal på 295 kvadratkilometer. Største by og kommunens administrasjonssenter er Ringsted som hadde 23 498 innbyggere i 2023.

Kommunen er dominert av Ringsted by som er hjemsted for 62 prosent av innbyggerne. I kommunen ligger Gyldenløveshøj som lenge var ansett for å være Sjællands høyeste punkt. Ringsted er vennskapskommune med Halden.

Ringsted by

Ringsted var en viktig middelalderby med Sjællands hovedtingsted. Biskopen i Roskilde, Svend Nordmand, oppførte omkring 1080 en steinkirke. St. Bendts kirke fra 1163 er blant landets eldste teglsteinsbygninger. Ringsted har mange kongegraver. Den første kongekroning i Danmark fant sted her, med Knud 4 i 1170. Ringsted fikk byrettigheter fra 1441, men fra 1500-tallet stagnerte utviklingen i byen og den skjøt ikke fart igjen før jernbaneforbindelsen til København ble etablert i 1856.

Danish Crown svineslakteri er et av Danmarks største. Ringsted er sentralt beliggende ved hovedjernbanen og motorveien til København. Her ligger Ringsted Teater og Kongres Center som ble innviet i 1987.

Ringsted er vennskapsby med Halden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg