Rikheim

Artikkelstart

Rikheim er en storgård i Lærdal kommune i Vestland fylke.

Faktaboks

Også kjent som
Rikum

Hovedbygningen på Rikheim gård er et stort, enetasjes panelt tømmerhus med tre fløyer. Hovedfløyen har en bred midtark. Bygningen er oppført i flere etapper og rommer en rekke vakre interiører. Hovedbygningen er fredet.

Historikk

Rikheim ligger på sørsiden av Lærdalen, rett vest for Nivlas utløp i Lærdalselva. Gården nevnes første gang i 1330, da den tilhørte adelsdamen fru Gunhild. I senmiddelalderen var den en del av slekten Rosenkrantz' gods. I 1645 var Rikheim delt i to bruk, hvorav ett tilhørte Axel Mowat og det andre sognepresten i Lærdal. Gården ble noe senere delt i tre bruk, og eiendomsretten gikk over til borgere i Bergen. Rikheim ble i 1666 solgt til tidligere overtollforvalter i Bergen, senere handelsmann og gjestgiver på Lærdalsøyri Claus Rumohr. Han samlet alle brukene til en stor gård, som han drev selv.

Gården har siden vært i hans etterslekt og eies nå av 10. generasjon Rumohr. Rikheim har et totalareal på 15 000 daa, hvorav 162 daa dyrket mark og 3250 daa skog. Det ble drevet landbruksskole her i 1896–1906. På Rikheim fantes i senmiddelalderen en kirke, som nevnes siste gang i 1563.

Kart

Rikheim
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg