Rikum, storgård i Lærdal kommune, Sogn og Fjordane.

Rikheim ligger på sørsiden av Lærdalen rett vest for Nivlas utløp i Lærdalselva. Gården nevnes første gang i 1330, da den tilhørte adelsdamen fru Gunhild. I senmiddelalderen var den en del av slekten Rosenkrantz' gods. I 1645 var Rikheim delt i to bruk, hvorav ett tilhørte Axel Mowat og det andre sognepresten i Lærdal. Gården ble noe senere delt i tre bruk, og eiendomsretten gikk over til borgere i Bergen. Rikheim ble i 1666 solgt til tidligere overtollforvalter i Bergen, senere handelsmann og gjestgiver på Lærdalsøyri Claus Rumohr, som samlet alle brukene til en stor gård, som han drev selv.

Gården har siden vært i hans etterslekt og eies nå av 10. generasjon Rumohr. Rikheim har et totalareal på 15 000 daa, hvorav 162 daa dyrket mark og 3250 daa skog. Det ble drevet landbruksskole her i 1896–1906. På Rikheim fantes i senmiddelalderen en kirke, som nevnes siste gang i 1563.

Hovedbygningen er et stort, enetasjes panelt tømmerhus med tre fløyer. Hovedfløyen har en bred midtark. Bygningen er oppført i flere etapper og rommer en rekke vakre interiører. Den er fredet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.