Richard Dedekind, tysk matematiker. Hans arbeider har hatt stor innflytelse på utviklingen av moderne algebra og tallteori.

Han ble professor ved den tekniske høyskolen i Zürich i 1858 og fra 1862 var han professor ved høyskolen i Braunschweig. Han ble utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Oslo 1902.  

Dedekinds undersøkelser over tallsystemet finner man i de to verkene Was sind und was sollen die Zahlen (1888) og Stetigkeit und irrationale Zahlen (1872). Begge er kommet i flere opplag og er oversatt til en rekke språk. I det siste finner man Dedekinds definisjon av de irrasjonale tall ved hjelp av de såkalte dedekindske snitt, en oppdeling av de rasjonale tall i to klasser således at alle tall i den øvre klasse er større enn alle tall i den nedre.

Dedekind regnes også sammen med Ernst Eduard Kummer som grunnleggeren av idealteorien. I læren om de algebraiske tall gjelder ikke lenger at et helt tall kan skrives entydig som et produkt av primfaktorer. Ved innføring av ideale tall eller idealer omgikk Dedekind denne vanskelighet og oppnådde igjen en entydig faktorisering. Dedekinds idealteori finnes vesentlig i hans tillegg til P. G. L. Dirichlets forelesninger over tallteori.

Sammen med Heinrich Weber (1842-1913) har Dedekind også levert fundamentale bidrag til teorien for algebraiske funksjoner og riemannske flater. Hans samlede verker kom i tre bind (1930–32) ved Fricke, Noether og Ore.

 

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.