Richard Dedekind

Faktaboks

Richard Dedekind

Julius Wilhelm Richard Dedekind

Uttale
dˈedekint
Født
6. oktober 1831, Braunschweig, Tyskland
Død
12. februar 1916, Braunschweig

Artikkelstart

Richard Dedekind, tysk matematiker. Hans arbeider har hatt stor innflytelse på utviklingen av moderne algebra og tallteori.

Dedekind ble professor ved den tekniske høyskolen i Zürich i 1858, og fra 1862 var han professor ved høyskolen i Braunschweig. Han ble utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Oslo i 1902.

Hans undersøkelser over tallsystemet finner man i de to verkene Was sind und was sollen die Zahlen (1887) og Stetigkeit und irrationale Zahlen (1872). Begge er kommet i flere opplag og er oversatt til en rekke språk. I det siste finner man Dedekinds definisjon av de irrasjonale tallene ved hjelp av de såkalte dedekindske snitt, en oppdeling av de rasjonale tall i to klasser på en slik måte at alle tallene i den øvre klassen er større enn alle tallene i den nedre.

Dedekind regnes også, sammen med Ernst Eduard Kummer, som grunnleggeren av idealteorien. I læren om de algebraiske tall gjelder ikke lenger at et helt tall kan skrives entydig som et produkt av primfaktorer. Ved innføring av ideale tall eller idealer omgikk Dedekind denne vanskeligheten og oppnådde igjen en entydig faktorisering. Dedekinds idealteori finnes vesentlig i hans tillegg til P. G. L. Dirichlets forelesninger over tallteori.

Sammen med Heinrich Weber (1842–1913) leverte Dedekind også fundamentale bidrag til teorien for algebraiske funksjoner og riemannske flater. Hans samlede verker utkom i tre bind (1930–1932) ved Fricke, Noether og Ore.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg