Faktaboks

Peter Gustav Lejeune Dirichlet
Uttale
-klˈe:
Født
13. februar 1805, Düren, Frankrike (nå Tyskland)
Død
5. mai 1859, Göttingen, Kongeriket Hannover (nå Tyskland)
Peter Gustav Lejeune Dirichlet
Peter Gustav Lejeune Dirichlet
Av /𝒲.

Peter Gustav Lejeune Dirichlet var en tysk matematiker. Etter studier i Paris ble han utnevnt til professor i Berlin i 1831, i Göttingen i 1855 (etterfølger av Carl Friedrich Gauss). En rekke resultater innen matematikken er knyttet til hans navn, blant annet satsen om primtall i aritmetiske rekker: Det eksisterer et uendelig antall primtall av formen ax + b når a og b ikke har noen felles faktor.

Innen algebraisk tallteori er hans sats om enhetene fundamental.

I funksjonsteori var hans generelle oppfatning av selve funksjonsbegrepet av stor betydning, og han satte opp betingelser for utviklingen av en funksjon i trigonometriske rekker, samt gjorde undersøkelser over potensialteori, hvor dirichletske rekker er en viktig utvidelse av begrepet potensrekke.

Hans forelesninger over tallteori ble utgitt i mange opplag av matematikeren Richard Dedekind. Samlede verker ble utgitt av Vitenskapsakademiet i Berlin (2 bd., 1890–97).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg