Det religiøse bildet i Vietnam er svært sammensatt, og den vietnamesiske kulturen har i historiens løp vist stor evne til å oppta i seg ulike religiøse strømninger. Buddhismen har en svært sterk appell, særlig i sør. Rundt 11 % er tilhengere av ulike «nye» religioner med buddhistiske, taoistiske og kristne elementer (fremst caodaismen). Det finnes tilhengere av gamle lokale religioner (Hoa Hao), samt minoriteter av kristne (hovedsakelig katolikker) og muslimer.

I vietnamesernes tradisjonelle religion inngår ved siden av buddhismen og elementer fra konfucianisme og taoisme, først og fremst en kult av forfedrene (særlig de avdøde foreldrene), foruten tilbedelse av guddommer som beskytter landsbyen, yrkesgruppen, eller som er knyttet til naturfenomener. I tidens løp er religioner tilkommet utenfra, særlig fra Kina (konfucianismen og taoismen). På 100-tallet e.Kr. kom mahayana-buddhismen likeledes fra Kina, og har i Vietnam stort sett de samme skoler og særtrekk som i Kina. Kristen misjon begynte på 1600-tallet.

Både kristne og buddhister deltok aktivt i den politiske kampen for fred og demokrati i Vietnam i 1960- og 1970-årene. Begge religioner ble gjenstand for undertrykkelse etter 1975. Myndighetenes politikk ble mer liberal i 1980-årene, men ennå er det betydelige motsetninger mellom regimet og ulike religiøst funderte opposisjonsgrupper, særlig i sør.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.