Vietnam

I Vietnam praktiseres theravada- og mahayana-buddhisme ved siden av kristendom, taoisme, konfusianisme og lokale kultformer. Bildet viser Buddha-figurer i et tempel. Offisielt hersker nå religionsfrihet i landet.

Av /NTB Scanpix ※.
Hovedtemplet til Cao Dai i byen Tây Ninh
Hovedtemplet til Cao Dai i byen Tây Ninh
Av .

Ifølge Vietnams grunnlov er det religionsfrihet i landet. Det er imidlertid i henhold til gjeldende lovverk mulig å iverksette kontroll med religionsfriheten når det er nødvendig ut fra nasjonale sikkerhetsinteresser og sosiale hensyn.

Det religiøse bildet i Vietnam er svært sammensatt, og den vietnamesiske kulturen har i historiens løp vist stor evne til å oppta i seg ulike religiøse strømninger. Buddhismen har en svært sterk appell, særlig i sør. Det finnes tilhengere av ulike «nye» religioner med buddhistiske, taoistiske og kristne elementer (fremst caodaismen) og av gamle lokale religioner (Hoa Hao), samt minoriteter av kristne (hovedsakelig katolikker) og muslimer.

Tradisjonell religion og kinesisk påvirkning

I vietnamesernes tradisjonelle religion inngår ved siden av buddhismen og elementer fra konfutsianisme og taoisme, først og fremst en kult av forfedrene (særlig de avdøde foreldrene), foruten tilbedelse av guddommer som beskytter landsbyen, yrkesgruppen, eller som er knyttet til naturfenomener. I tidens løp er religioner tilkommet utenfra, særlig fra Kina (konfucianismen og taoismen). På 100-tallet evt. kom mahayana-buddhismen likeledes fra Kina, og har i Vietnam stort sett de samme skoler og særtrekk som i Kina. Kristen misjon begynte på 1600-tallet.

Både kristne og buddhister deltok aktivt i den politiske kampen for fred og demokrati i Vietnam i 1960- og 1970-årene. Begge religioner ble gjenstand for undertrykkelse etter 1975. Myndighetenes politikk ble mer liberal i 1980-årene, men ennå er det betydelige motsetninger mellom regimet og ulike religiøst funderte opposisjonsgrupper, særlig i sør.

Den vietnamesiske munken Thich Quang Do (1928-2020), som var en av Vietnams mest fremtredende forsvarere av demokrati, religionsfrihet og grunnleggende menneskerettigheter, fikk i 2006 Raftoprisen.

Offisielle tall

Ifølge offisielle tall fra 2019 tilhører 86,3 prosent av befolkningen ingen organisert religion. 6,1 prosent av befolknignen er katolikker, 4,8 prosent er buddhister, 1,0 prosent er buddhistiske Hoa Hao, 1,0 prosent er protestanter, og 0,6 prosent er caodaister. 0,2 prosent nevner andre religioner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Chung Van Hoang (2017): New Religions and State's Response to Religious Diversification in Contemporary Vietnam: Tensions from the Reinvention of the Sacred. ‎Springer. ISBN ‎ 978-3319585017
  • Kaj Århem og Guido Sprenger (2017): Animism in Southeast Asia. Routledge. ISBN 978-0815392156

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg