Religion i Vietnam

I Vietnam praktiseres theravada- og mahayana-buddhisme ved siden av kristendom, taoisme, konfusianisme og lokale kultformer. Bildet viser Buddha-figurer i et tempel. Offisielt hersker nå religionsfrihet i landet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Det religiøse bildet i Vietnam er svært sammensatt, og den vietnamesiske kulturen har i historiens løp vist stor evne til å oppta i seg ulike religiøse strømninger. Buddhismen har en svært sterk appell, særlig i sør. Rundt 11 % er tilhengere av ulike «nye» religioner med buddhistiske, taoistiske og kristne elementer (fremst caodaismen). Det finnes tilhengere av gamle lokale religioner (Hoa Hao), samt minoriteter av kristne (hovedsakelig katolikker) og muslimer.

I vietnamesernes tradisjonelle religion inngår ved siden av buddhismen og elementer fra konfucianisme og taoisme, først og fremst en kult av forfedrene (særlig de avdøde foreldrene), foruten tilbedelse av guddommer som beskytter landsbyen, yrkesgruppen, eller som er knyttet til naturfenomener. I tidens løp er religioner tilkommet utenfra, særlig fra Kina (konfucianismen og taoismen). På 100-tallet e.Kr. kom mahayana-buddhismen likeledes fra Kina, og har i Vietnam stort sett de samme skoler og særtrekk som i Kina. Kristen misjon begynte på 1600-tallet.

Både kristne og buddhister deltok aktivt i den politiske kampen for fred og demokrati i Vietnam i 1960- og 1970-årene. Begge religioner ble gjenstand for undertrykkelse etter 1975. Myndighetenes politikk ble mer liberal i 1980-årene, men ennå er det betydelige motsetninger mellom regimet og ulike religiøst funderte opposisjonsgrupper, særlig i sør.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg