Faktaboks

Reidar Sognnæs
Reidar Fauske Sognnæs eller Sognnaes
Født
6. november 1911, Bergen
Død
21. september 1984, Thousand Oaks, Los Angeles, California, USA
Virke
rettsodontolog
Familie

Foreldre: Fiskehandler Johannes Sognnæs (1872–1939) og Thora Gurine Fauske (1875–1969).

Gift 29.6.1939 i Cambridge, Massachusetts med Edel Marie Johanne Holand (13.11.1916–18.05.2010), datter av sporveiskonduktør Jørgen Kristian Holand (1868–1950) og Annette Martea Foldvik (1874–1957).

Reidar Sognnæs var en norsk-amerikansk odontolog. Han markerte seg som grunnleggeren av tannlegeutdanningen ved University of California, Los Angeles (UCLA) og er kjent for forskning innen rettsodontologi, der hans navn spesielt er knyttet til identifikasjon av Adolf Hitler og Martin Bormann.

Tidlig karriere

Sognnæs vokste opp i Bergen og tok examen artium ved Tanks gymnas 1931. Han tok første del av tannlegeutdanningen i Leipzig og avsluttet med eksamen ved Norges Tannlegehøyskole 1936. Da han fikk tilbud om å delta i en norsk vitenskapelig ekspedisjon til Tristan da Cunha i årene 1937–1938, forlot han tannlegepraksisen og et påbegynt medisinstudium. Året etter begynte han videreutdanning ved Forsyth Dental Center, Boston og var så Carnegie Fellow ved University of Rochester, New York i to år før han tok doktorgraden der 1941.

Andre verdenskrig førte til et avbrekk i Sognnæs’ vitenskapelige karriere, da han i perioden 1941–1945 som kaptein i Sanitetens tannlegetjeneste var stasjonert i Canada, Storbritannia og Norge.

Arbeid i USA

Større muligheter for forskning enn i Norge og et konkret tilbud gjorde at han 1945 takket ja til å bli professor ved det prestisjefylte Harvard University i Boston. Det var et problem at han ikke var en «Harvard man», men det ble løst ved at han fikk en honorær mastergrad i 1948, og han tok også tannlegeeksamen (DDM) der i 1951. Fra 1952 var han assisterende dekanus ved Harvard School of Dental Medicine og i årene 1959–1960 var han dekanus på heltid. I denne perioden var han også tilknyttet Forsyth Dental Infirmary og leder for et videreutdanningsprogram som var felles for Harvard og Forsyth.

1960 ble Sognnæs «headhuntet» til oppgaven med å etablere tannlegeutdanning ved UCLA. Han så muligheten til å gå nye veier i et nært samarbeid med annen helseutdanning ved et Center for Health Sciences. Stillingen omfattet både faglige og praktiske oppgaver med prosjektering og byggeplaner. Første kull på 28 studenter ble uteksaminert i 1968. Ifølge ham selv var det hans stolteste øyeblikk da pionérkullet hadde sin avslutningsseremoni.

Sognnæs hadde i denne perioden også satt sitt navn på vitenskapelige publikasjoner, først og fremst om forskning på tannemalje og fluor. Senere publiserte han flere artikler om utdanning og forskning.

Rettsodontologi

Da han i 1968 gikk av som dekan, ble rettsodontologi hans nye interessefelt. Han utviklet en ny teknikk for å studere hardvev, som han benyttet på George Washingtons gebiss. Sognnæs viste at det ikke var laget av trematerialer som tidligere antatt, men av bly, tenner fra ku, hest, elefant, hvalross og til og med en av presidentens egne tenner. Da gebisset ble stjålet fra Smithsonian Institution 1981, kunne han fremstille et duplikat.

Sognnæs fortsatte sin forskning innen rettsodontologi og utviklet blant annet en teknikk for å lage avstøpninger av bittmerker i bløtvev, noe som kan sammenlignes med avstøpninger av den mistenktes tenner.

Hans navn er også knyttet til identifikasjon av Adolf Hitler og Martin Bormann. Fordi Sognnæs fra amerikanske og sovjetiske kilder fikk tilgang til hemmeligstemplede tannjournaler fra før og etter Hitlers død, kunne han vise at Hitler virkelig var død og at Bormann ikke hadde rømt til Sør-Amerika. Han publiserte flere artikler om temaet, blant annet sammen med den norske tannlegen Ferdinand Strøm.

Foreningsarbeid og æresbevisninger

Sognnæs hadde mange tillitsverv i organisasjoner og var blant annet president i International Association for Dental Research, American Institute of Oral Biology og International Association of Forensic Odontostomatology.

Han ble æresdoktor ved Universitet i Oslo og æresmedlem i Den norske tannlegeforening i 1961. Han var også medlem av American Association for the Advancement of Science og Institute of Medicine of the National Academy of Sciences.

Utgivelser

 • En undersøkelse av tannforholdene hos rekruttene på landsbygden, i Munnpleien nr. 5/1938
 • A Condition Suggestive of Threshold Dental fluorosis observed in Tristan da Cunha, i Journal of Dental Research (Washington, D.C.) 1941
 • Oral Health Survey of Tristan da Cunha, DNVA, 1954
 • Fluoride protection of bones and teeth, i Science (Washington, D.C.) 1965
 • Education, investigation and service. The triple obligation of academic dentistry, i Dental Research & Graduate Study, 1966
 • Dental erosion. Erosion-like patterns occurring in association with other dental conditions, i Journal of American Dental Association (Chicago) 1972
 • The odontological identification of Adolf Hitler (sm.m. F. Strøm), i Acta odontologica scandinavica 1973
 • The mystery bridges of Martin Borman’s alleged Berlin scull – key clues for forensic identification or another Piltdown case?, i International Dental Journal (Philadelphia) 1975
 • George Washington’s bite, i Journal of the California Dental Association 1976
 • Computer comparison of bitemark patterns in identical twins, i Journal of American Dental Association 1982
 • Biomedical image processing for age measurements of intact teeth (sm.m. B. M. Gratt og P. J. Papin), i Journal of Forensic Sciences, 1985

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

 • Studenterne 1931, 1956
 • J. Ramm: Norges Tannleger, 1963
 • «The Nordic Explorer», i UCLA Dentistry, bind 3 nummer 2, 1983
 • K. Ottesen: Norges Tannleger, 1984
 • G. Bang: minneord i NTfT nr. 15/1984
 • R. Lindemann: «Reidar Sognnæs», i School publications, UCLA School of Dentistry, 2003
 • opplysninger fra Reidun Sognnaes McGrath 2004
 • Reidun Stenvik: biografi i Norsk biografisk leksikon, andre utgave (NBL2)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg