Sjøforsvarets sanitet

Sjøforsvarets sanitet under øvelse ombord på KNM Thor Heyerdahl.
Av /Forsvaret.

Artikkelstart

Sjøforsvarets sanitet er en del av Sjøforsvaret. Oppgaven er å ivareta syke og sårede gjennom funksjon som fagmyndighet og styrkeprodusent.

Faktaboks

Også kjent som

SANSJØ

Saniteten i Sjøforsvaret (SANSJØ) er ledet av en sanitetsinspektør (SANINSP) med kommandørs grad. Sanitetsinspektøren er rådgiver for Generalinspektøren for Sjøforsvaret og faglig underlagt sjefen for Forsvarets sanitet.

Saniteten i Sjøforsvaret er fra 2009 en del av Sjøforsvarsstaben, som er lokalisert på Haakonsvern.

Saniteten i Sjøforsvaret har leger, sykepleiere, sanitetsassistenter og psykolog, farmasøyt og veterinær. Tjenesten ledes av en stab med sanitetsinspektøren som sjef. Fagpersonellet er fordelt i organisasjonen og integrert i Sjøforsvarets mange fartøyer og avdelinger.

Historikk

Den første kjente navngitte skipslege i den dansk-norske fellesflåte er mester Jacob i 1493. Saniteten ble gradvis bygget ut sammen med fremveksten av den dansk-norske flåte. Det første marinesykehuset ble etablert i Bergen i 1571 som en del av De Søfarendes Hospital. Den første lege som ble ansatt på flåtebasen Bremerholm i 1559 var mester Bastian Stub. Den 19. januar 1658 ble kirurgen Nicolai Boye (1615–1690) utnevnt. Han satt i stillingen som Søetatens kirurg til sin død i 1690. Frederich Hammerich (1628–1683) ble i 1667 ansatt som søetatens admiralitetsmedicus.

Urban Bruun Aaskow ble i 1772 ansatt som admiralitetsmedicus. Han utførte et stort arbeid for å forbedre kvaliteten i saniteten og utgav i 1778 en lærebok om «den rette brug af lægemidler, som krigsskibene forsynes med». Dette var vår første sjømannslegebok.

Ved etableringen av marinestasjonen i Fredriksvern, Stavern, ble det etablert en stilling som marinelege. Johan Rambcke ble ansatt som Fredriksverns første kirurg i august 1750. I Fredriksvern ble det opprettet et sykehus, Garnisonssykehuset, i 1787 (nedlagt i 1812). Det Combinerede Sykehus ble bygget i Fredriksvern i 1812 (brant ned i 1883). Den 12. september 1814 ble Jacob Carl Friedrik Bencke utnevnt av kong Christian Fredrik til divisjonskirurg i Den norske marine, marinens øverste lege.

Marinens sanitet ble opprettet som egen etat ved kongelig resolusjon av 10. april 1826. Den 1. januar 1994 ble saniteten omorganisert ved etableringen av Sanitetsinspektøren for Sjøforsvaret på Haakonsvern. I 2003 ble avdelingen en del av Kysteskadren og fikk navnet Saniteten i Sjøforsvaret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg